• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

    ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού;





    Για μια ακόμη φορά δικαιώνονται οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Μετά την καταστροφή που υπέστη η Ιαπωνία από τον σεισμό, το τσουνάμι και τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι ηγέτες όλων των χωρών, «πλην Λακεδαιμονίων» (εν προκειμένω των Τούρκων), αποφάσισαν να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες!  

    «Το Σχόλιο της Ημέρας» του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2011, όπου θέταμε το θέμα του επανελέγχου των πυρηνικών αντιδραστήρων. Μία ημέρα αργότερα, με την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, για αναθεώρηση των επενδυτικών προγραμμάτων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, δικαιωθήκαμε πλήρως!..
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ προφήτες. Αλλά είμαστε οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα της αναθεώρησης των επενδυτικών προγραμμάτων των κρατών σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.
    Όχι, βεβαίως, ότι διάβασαν το δικό μας σχόλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και .. επηρεάστηκαν. Αναμφίβολα όχι. Μηδαμινή –αν όχι ανύπαρκτη- η δική μας συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.
    Αλλά, τουλάχιστον, έστω και τώρα, στις «δώδεκα παρά πέντε», που λέγαμε στο «Σχόλιο της Ημέρας» του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2011, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα των πυρηνικών αντιδραστήρων, είναι κάτι που κινείται προς το σωστό δρόμο.
    Ας μην αυταπατώμεθα. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να έκαναν πιο «εύκολη» τη ζωή μας, αλλά το τίμημα το πληρώσαμε πολύ ακριβά.
    Οι εκρήξεις, για παράδειγμα,  στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία και του Φουκοσίμα στην Ιαπωνία, είχαν σαν αποτέλεσμα, μέχρις στιγμής, να θρηνήσουμε χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια θύματα, αν αναλογιστούμε όχι μόνο τους θανάτους, αλλά και αυτούς που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
    Και δεν είναι μόνον οι άνθρωποι, που πλήρωσαν αυτό το τίμημα. Είναι και η μόλυνση του ιδίου του περιβάλλοντος, που έκανε ανυπόφορη τη ζωή των ανθρώπων.
    Ολόκληρες γεωγραφικές εκτάσεις, μηδέ εξαιρουμένης και αυτής ακόμη της θαλάσσης, αλλά και οι λίμνες και οι ποταμοί πέριξ των χωρών που είχαν πυρηνικές εκρήξεις, μολύνθηκαν δραματικά και εις βάθος χρόνου.
    Κάπου διάβασα ότι το πλουτώνιο, για παράδειγμα, μολύνει μια περιοχής για χιλιάδες χρόνια – κάτι που έπρεπε να είχε ανησυχήσει εδώ και πολλά χρόνια τους άπληστους (και γιατί όχι ανισόρροπους;)  ανθρώπους, που σκέφτηκαν να επενδύσουν σε παρόμοια πυρηνικά προγράμματα χάριν και μόνο του χρήματος και μόνον του χρήματος.
    Τι έχουν να πουν τώρα όλοι αυτοί οι «επενδυτές», καθώς βλέπουν χιλιάδες ανθρώπους μολυσμένους από ραδιενέργεια και άλλες τόσες χιλιάδες στρέμματα να είναι μολυσμένα από τα έργα των δικών τους χειρών; Και πώς θα λογοδοτήσουν όλοι αυτοί οι «κύριοι» με τα ολωσδιόλου επικίνδυνα προγράμματά τους;
    Έστω και τώρα. Όσο είναι ακόμη νωρίς. Τα πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν χωρίς χρονοτριβή. Δικαιολογίες του τύπου «κάθε πρόγραμμα περικλείει κινδύνους», που είπε ο κ. Ερντογάν, θα πρέπει να είναι δικαιολογίες για κάφρους και όχι για ανθρώπους.
    Κι όλα αυτά διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό ατύχημα, αλλά για ένα δυστύχημα με θύματα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
    Έλεος!

    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ