του Μανώλη Κυπραίου - Ανησυχία επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπου ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε θαλάσσιες ζώνες τις οποίες έχει δικαίωμα να τις ελέγχει βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Η πρώτη πρόκληση αφορά την περιοχή του Καστελλόριζου, όπου οι Τούρκοι έχουν εξαγγείλει μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις των τελευταίων 20 ετών, θέμα το οποίο είχε αναδείξει πρόσφατα πρώτο το newscode. Η δεύτερη πρόκληση αφορά την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, τα ερευνητικά πλοία που εκτελούν αποστολές χαρτογράφησης του βυθού σε περιοχές νοτίως της Κρήτης και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου να της καταθέτουν χάρτες διάπλου και ρότας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ελληνική πλευρά είναι πως λόγω του γεγονότος πως η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε «θερμή ζώνη» από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Λιβύη και τα βλέμματα της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένα εκεί, η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «θερμό επεισόδιο» στοχεύοντας στα «μειωμένα αντανακλαστικά» των ισχυρών δυνάμεων.
Στόχος της Άγκυρας, όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, είναι η δημιουργία καθεστώτος αμφισβήτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που σχεδιάζει να ανακηρύξει η Αθήνα. Ιδιαίτερα μετά τα πρώτα στοιχεία διεθνών επιχειρήσεων ελέγχου κοιτασμάτων, πως η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, στη νότιο Κρήτη και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, είναι «ηλίου φαεινότερο» πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει «μερίδιο» με οποιοδήποτε τρόπο και κυρίως κόστος.
Εν ολίγοις η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα-συνήθη-αργά αντανακλαστικά της Ελλάδας, θα επιχειρήσει με τη γνώριμη σε αυτή «πολιτική των κανονιοφόρων» να επιβάλει τη βούλησή της.
Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στο Ν/Α Αιγαίο
Για την όλη κατάσταση και το σκηνικό κρίσης που πάει να δημιουργήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο, έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Τι συμφωνήθηκε λοιπόν.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ΥΠΕΞ εξουσιοδότησε τους πρέσβεις της χώρας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τους ενημερώσουν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, θα σταλεί στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου μοίρα του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούμενη από φρεγάτες, πυραυλακάτους και πλοία υποστήριξης. Παράλληλα θα γίνει μεταστάθμευση μαχητικών και επιθετικών ελικοπτέρων σε στρατιωτικά αεροδρόμια νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ επίλεκτες μοίρες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού θα «διασπαρθούν, εκεί που πρέπει», όπως μας δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Συνεχή ενημέρωση σε Λευκωσία και Τελ Αβίβ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως για τις εξελίξεις έχει δείξει τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ, χώρες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις κινήσεις της Τουρκίας, μιας και η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» που βρίσκεται μοιρασμένο στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου.
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ισραηλινούς και την Λευκωσία για τα παιχνίδια των Τούρκων» τόνισε χαρακτηριστικά στο newscode ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
newscode
Απο Εθνικά θέματα
ΠΗΓΗ: http://www.filoumenos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.