• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

    Η αναφορά του Πλούταρχου για τον συλληφθέντα Σάτυρο


    Ο Ανθύπατος Λούκιος Κορνήλιος Σύλλα το 87 νίκησε τους στασιαστές Ρωμαίους. Στην συνέχεια στα έτη 87-85 νίκησε τα πολλαπλάσια στρατεύματα του Ελληνο-Πέρση αυτοκράτορα Μιθριδάτη Ευπάτορα. Η Αθήνα λεηλατήθηκε. Οι στασιαστές στην Ρώμη όμως ανακήρυξαν άτακτο το στράτευμα του Σύλλα και επανακατέλαβαν την Ρώμη για δεύτερη φορά. Το 83 ο Σύλλας ετοιμάσθηκε να επανεκδίωξη τους πραξικοπηματίες. Ο στρατός που περιείχε και χιλιάδες Έλληνες μαζεύτηκε στο Ελληνικό λιμάνι Δυρράχιον
     (το σημερινό Durres στην Αλβανία) με σκοπό να περάσει στον Βρινδίσιον (σημερινό Brindisi). Στην Ελληνική πόλη Απολλώνια (στην Αλβανία) ο Σύλλας επισκέφθηκε το ιερό λιβάδι, πιθανώς ως θεατής. Εκεί στο έδαφος φωτιές ήταν αιώνια αναμμένες.

    Εκεί κοντά κάποιοι στρατιώτες συνέλαβαν ένα Σάτυρο στον ύπνο του. Τον έδεσαν και τον οδήγησαν ενώπιον του Ανθύπατου. Ο Σύλλα ζήτησε από ερμηνευτές να του υποβάλλουν ερωτήσεις. Ο Σάτυρος δεν μπορούσε να μιλήσει παρά μόνο έβγαζε κραυγές που έμοιαζαν με αυτές αλόγου η κατσίκας. Ο Σύλλας ο στρατηγός που δεν φοβήθηκε τις ορδές των Γερμανών, Βέρβερων, Ιταλών συμμάχων, τους μισθοφόρους του Μιθριδάτη, τους στασιαστές Ρωμαίους, Θράκες, Καππαδόκες και Αρμενίους φοβήθηκε το ανήμπορο εκείνο όν. Ο Σύλλας διέταξε να ελευθερώσουν το όν.

    Ο Πλούταρχος δεν αναφέρει της πηγές από τις οποίες άντλησε αυτή την ιστορία.

    Plutarch-Fall of the Roman Republic (Life of Sulla), Penguin Books,1958, 1972




    ΠΗΓΗ: http://strangehellas.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ