• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

    Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

    Δραματικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά - Πού θα οδηγήσει η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο;

    Πού το πάει ο «σουλτάνος» και μέχρι πού μπορεί να φτάσει – Η στάση της Ελλάδας και ο καθοριστικός ρόλος των «μεγάλων» δυνάμεων
    Τη χειρότερη και σε μεγαλύτερη διάρκεια κρίση - μετά τα δραματικά γεγονότα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 – διανύουν Ελλάδα και Τουρκία. 
    Δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας που απειλεί σχεδόν καθημερινά Ελλάδα και Κύπρο με εισβολή και πόλεμο.Είναι οι καθημερινές παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων και του FIR Αθηνών, οι παρενοχλήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών που μεταφέρουν στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μας, οι απίστευτες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα «ύποπτα» παιχνίδια στη Θράκη και φυσικά η παράνομη κράτηση Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές εν καιρώ ειρήνης.
    Η τακτική της Τουρκίας επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και καιρό τονίζουμε στο Newsbomb.gr… ότι η Άγκυρα, μετά την «πύρρειο νίκη» στη Συρία είναι πολύ πιθανό να στρέψει το βλέμμα της σε Αιγαίο και Κύπρο.
    Παρατηρούμε ότι η Άγκυρα έχει αυξήσει την ένταση σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στους θαλάσσιους χώρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
    Με φόντο τις τουρκικές εκλογές και με στόχο την προσέλκυση του εθνικιστικού τουρκικού ακροατηρίου, οι Τούρκοι πολιτικοί επιδίδονται καθημερινά σε ένα απίστευτο κρεσέντο προκλητικών, ανιστόρητων και επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, την ίδια ώρα που κάνει επίδειξη δύναμης στέλνοντας στόλο και αεροπορία σε Αιγαίο και Κύπρο.

    Μέχρι πού μπορεί όμως να φτάσει ο Ερντογάν;

    Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι αυτή η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας ήταν αναμενόμενη ενώ εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 24ης Ιουνίου.
    Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με μεγάλη διαφορά κι εκτός απροόπτου θα είναι ο νικητής, έστω κι αν αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο.
    Όπως, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η κλιμάκωση της έντασης είναι συνεχής, αλλά δεν θα φτάσει στα όρια ενός σοβαρού επεισοδίου.
    Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να… γαβγίζουν στο κενό παίζοντας με τα νεύρα της Αθήνας. «Ο “σουλτάνος” θα τραβήξει το σχοινί, αλλά δεν θα ρισκάρει ένα σοβαρό επεισόδιο το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να του γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζουν διπλωματικές πηγές.
    Μέχρι και το γεγονός ότι έθεσε σε πολεμική ετοιμότητα μόλις μια φρεγάτα και δύο πυραυλακάτους, δείχνει ότι οι προκλήσεις θα είναι «χαμηλής έντασης», αλλά θα έχουν επικοινωνιακό αποτέλεσμα στον τουρκικό λαό που βλέπει την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερο εχθρό.
    Ακόμη και η έξοδος στο Αιγαίο του «Πορθητή», του γεωτρύπανου που θέλει να κάνει γεωτρήσεις ακόμα και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, είναι για λόγους εντυπωσιασμού και πως μετά τις εκλογές ενδεχομένως και να αγκυροβολήσει σε κάποιο λιμάνι. Άλλωστε ανακοινώθηκε πως οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν εκτός κυπριακής ΑΟΖ.
    Επίσης, το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα είναι… μπλόφα, αφού είναι μια συμφωνία η οποία επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

    Οι επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου»

    Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μέχρι τις εκλογές οι Τούρκοι πολιτικοί θα συνεχίσουν το ρεσιτάλ προκλήσεων κατά της Ελλάδας.
    Ο Ταγίπ Ερντογάν, που θα είναι σίγουρα ο μεγάλος νικητής, θα στείλει μεν μήνυμα ότι η χώρα του αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο θα επιχειρήσει πιθανότατα μετά τις κάλπες να χαμηλώσει τους τόνους.
    Ο λόγος; Με την τουρκική οικονομία να παραπαίει και να βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας, ο «σουλτάνος» θα προσπαθήσει να ρυθμίσει τις σχέσεις της Άγκυρας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Μόσχα και τις Βρυξέλλες.
    Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Τούρκοι είναι «μανούλες» στις κωλοτούμπες και στους… τεμενάδες όταν ζοριστούν.
    Έτσι, η Ελλάδα θα περάσει σε δεύτερη μοίρα για τους Τούρκους που δεν αποκλείεται να εξαπολύσουν και επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας.
    Η ελληνική πλευρά, πέραν την νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας, θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει αποφασιστικότητα και δυναμισμό απέναντι στην Τουρκία, κάτι το οποίο εφαρμόζουν τον τελευταίο καιρό τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος που με κάθε ευκαιρία στέλνει ηχηρά μηνύματα στον Τούρκο ομόλογό του.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ