• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

    Τι είναι το πρόγραμμα SERE;

    Όλοι οι κλάδοι της ελίτ του αμερικανικού στρατού περνάνε από σκληρή εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές συνθήκες μιας μάχης ή ενός πολέμου.

    Ένα από τα προγράμματα εκπαίδευσης είναι το SERE (Survival, Evasion, Resistance, Escape = Επιβίωση, Αποφυγή, Αντίσταση, Απόδραση). Μέρος του προγράμματος SERE είναι στην ουσία μια προσομοίωση που εκπαιδεύει τους στρατιώτες, στο τι να κάνουν σε περίπτωση που πιαστούν αιχμάλωτοι από τον εχθρό. Ο πρώην SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ, Brandon Webb, μας εξηγεί πως είναι αυτή η εμπειρία.
    «Σου βάζουν ένα σάκο πάνω από το κεφάλι, σε χτυπάνε με ξύλα, σε βάζουν σε ένα στρατόπεδο, όπου σου στερούν τον ύπνο και σε εξευτελίζουν συνεχώς. Ζεις σε ένα τσιμεντένιο κουτί και κάνεις την ανάγκη σου σε ένα τενεκεδένιο κουτί από καφέ. Ο τύπος που ήταν από δίπλα μου, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έχασε τα λογικά του. Κυριολεκτικά τρελάθηκε. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να σε κάνει να περάσεις από τις ίδιες εμπειρίες που θα περνούσες αν σε έπιαναν αιχμάλωτο οι εχθροί και σε ανέκριναν. Και προσπαθεί να σου μάθει πως να μην πεθάνεις και να επιβιώσεις με τιμή. Μαθαίνεις να δίνεις πληροφορίες μόνο για να κερδίσεις χρόνο και λες μόνο όσα χρειάζεται για να επιβιώσεις. Τους λες πράγματα που είναι μόνο η μισή αλήθεια, ώστε να καθυστερήσεις όσο μπορείς. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι SEAL όπως εγώ, δεν θα βγει να πει με την πρώτη ευκαιρία πως είναι SEAL και πως έχει πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. Θα τους πει πως ανήκει στο Ναυτικό και ίσως τους δώσει και τον βαθμό του. Θα τον ρωτήσουν τι κάνει στο Ναυτικό. Μπορεί να τους πει πως είναι δύτης, επειδή είναι κατά κάποιον τρόπο αλήθεια, αφού εκπαιδεύτηκε στις καταδύσεις. Οπότε επιλέγει την ιστορία του δύτη και μπορεί να τους δώσει απαντήσεις σε οτιδήποτε αφορά τους δύτες του Ναυτικού, αφού τα έχει μάθει και τα γνωρίζει. Έτσι θα κάνει τους εχθρούς/ανακριτές να νομίζουν, πως όντως είναι αυτό που λέει και θα κερδίσει αρκετό χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραχωρήσεις σημαντικές πληροφορίες στον εχθρό, όπως για το αν ανήκεις στους SEALs ή αν είσαι πιλότος κτλ. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για σένα.»

    Το πρόγραμμα SERE, εκτός από προσομοίωση αιχμαλώτισης, είναι και εκπαίδευση στην επιβίωση σε κάθε είδους κλίμα, ακόμα και σε περίπτωση που βυθιστεί το πλοίο και οι επιζώντες μείνουν στη μέση του ωκεανού. Εύρεση τροφής και καθαρού νερού, δημιουργία εργαλείων και προσωρινής στέγης από υλικά που βρίσκονται στο περιβάλλον είναι κάποια από τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε στρατιώτης για να μπορέσει να επιβιώσει μέχρι να μπορέσει να επικοινωνήσει με τη βάση του. Επίσης, οι στρατιώτες μαθαίνουν πως να αποφεύγουν τον εχθρό και να καμουφλάρονται, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα από τον εχθρό.
    Ίσως να μην μπορούμε όλοι να περάσουμε από εκπαίδευση τόσο υψηλού επιπέδου, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε κάποια βασικά και απαραίτητα πράγματα που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε περίπτωση κάποιου πολέμου ή κάποιας καταστροφής. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα βίντεο που δείχνουν πως με πολύ απλά βήματα και διαδικασίες μπορείς να βρεις τροφή και νερό και να φτιάξεις τα απαραίτητα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε μια κατάσταση επιβίωσης. Ας μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα στο πιάτο και ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο, γιατί στις μέρες μας τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Γι'αυτό μάθε τέχνη κι άστηνε.
     Mr. Fantastic

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ