• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

    Χ. Κλίντον: Το έθνος που εφηύρε τη δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία


    «Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, αλλά δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει, έτσι ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και να έχει διαφύγει τον κίνδυνο μίας ενδεχόμενης οικονομικής καταστροφής, ούτε έχει καθησυχάσει τους πολίτες ότι ο δρόμος που ακολουθείται θα αποδώσει», δηλώνει μεταξύ άλλων η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε αποκλειστική της συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά η οποία και θα μεταδοθεί στους τη Δευτέρα στους «Νέους Φακέλους» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

    Σημειώνει ότι το σημαντικό είναι το τι κάνει τώρα η Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι «το μισό πακέτο που απαιτούνταν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Το άλλο μισό όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη».

    Στη συνέντευξη η κα. Κλίντον τονίζει ότι «θα υπάρχουν πάντα αντιρρησίες, δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι σε μία δημοκρατία, αλλά θα πρέπει κανείς να εξηγήσει ότι αυτά που κάνετε δεν τα κάνετε για να ικανοποιήσετε κάποιον κάτοχο ελληνικών ομολόγων, ή για να ικανοποιήσετε κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά που κάνετε τα κάνετε για να διασφαλίσετε το μέλλον της Ελλάδας και της επόμενης γενιάς των Ελλήνων».

    Στο μεταξύ, τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της», έδωσε από το Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και η αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα». Ατενίζοντας εξάλλου την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

    Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία.

    Ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά για να είναι σήμερα έτοιμο προς υπογραφή το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ. Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», καλωσόρισε «στο σπίτι της» την κ. Κλίντον.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης.

    Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Γ. Παπανδρέου 
    Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η Χίλαρι Κλίντον με τον Γιώργο Παπανδρέου συζήτησαν για τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την ενέργεια και την «αραβική Άνοιξη» και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι.

    Η κυρία Κλίντον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.

    Σχετικώς με την αναφορά της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών από την Τουρκία στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού η οποία πρέπει να εξευρεθεί «σύντομα», κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή - δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε αυτόματες κινήσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική στάση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

    Παράληλα, η κα. Κλίντον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη. 



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ