• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

    Φόβοι ότι η τρόικα θα φέρει κρίση

    Σκουρής Βασίλης


    Κρίση φοβούνται στην κυβέρνηση από το τελεσίγραφο της τρόικα για αλλαγή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

    Μείζονα κρίση στην κυβέρνηση ενδέχεται να δημιουργήσει το τελεσίγραφο της τρόικα για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με γενικευμένη μορφή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

    Η τρόικα θεωρεί πως ο νόμος της κ. Κατσέλη (ο οποίος έγινε δεκτός από τις Βρυξέλλες κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, ο οποίος προηγουμένως είχε μακρές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο) δεν έχει αποδώσει το παραμικρό και αξιώνει την οριστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στοχεύοντας σε μειώσεις μισθών έως και 25% και δημιουργία νέου τοπίου στην αγορά εργασίας.


    Χαρακτηριστικό της βούλησης της τρόικα είναι η συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της ΝΕΟΓΑΛ, επιχείρησης που επεδίωξε να θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών, αλλά μετά τις αντιδράσεις οπισθοχώρησε. 
    Το υπουργείο Εργασίας απαντά στις πιέσεις που δέχεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, επικαλούμενο τα περισσότερα από χίλια ερωτήματα επιχειρήσεων προς το ΣΕΠΕ για την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Η κ. Κατσέλη επιμένει ότι ο νόμος ισχύει μόλις ένα μήνα και στο διάστημα αυτό δεν προλαβαίνει να παράξει αποτελέσματα , η τρόικα όμως θεωρεί ότι απαιτούνται αλλαγές στο νόμο, με γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.


    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έως τώρα ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει παρέμβει στο θέμα, ενώ για την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικα με την υπουργό Εργασίας. 


    Στο θέμα αναμένεται να παρέμβουν και οι κοινωνικοί εταίροι , όπως ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ρύθμιση της κ. Κατσέλη παρότι ήπια, οδήγησε στη διαφωνία και στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρακολουθεί στενά το θέμα ώστε να προλάβει τα χειρότερα…


    ΠΗΓΗ: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=42949&catID=11

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ