του Κώστα Λασκαράτου
Το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου μπορεί να δείχνει πως ενώνει την γαλάζια πολυκατοικία, στην πραγματικότητα ωστόσο αποτελεί ακόμη μια αφορμή για τριβή, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ., επιδιώκουν να προωθήσουν την πρόταση ως δικό τους «πνευματικό τέκνο».
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική, ώθησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμυστηρευτεί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, πως ήρθε η ώρα για την κατάργηση του θεσμού. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Δύο ημέρες μόλις αργότερα, στις 26 του μηνός, η ΝΔ, επισήμως δια του γραφείου τύπου της, ανακοίνωνε την πρόθεσή της να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, στο «προσεχές διάστημα» ενώ την κίνηση της επιβράβευε ταυτόχρονα η νεολαία του κόμματος, με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο να δηλώνει πως «η εποχή απαιτεί την κατάργησή του».
Την ίδια περίπου ώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωνε από το βήμα της βουλής αντίστοιχη πρωτοβουλία και η Κ.Ο. του κόμματός του κατέθετε την επόμενη κιόλας ημέρα, σχετική Πρόταση Νόμου, προλαβαίνοντας τη ΝΔ και δηλώνοντας πως έδειχνε εμπράκτως την «υπεύθυνη τοποθέτησή της».
Η γρήγορη αντίδραση Καρατζαφέρη, έθεσε σε λειτουργία το συναγερμό στα κεντρικά της «Συγγρού», η οποία δεν ήθελε ούτε να απολέσει τη δυνατότητα δυναμικής παρουσίασης της θέσεώς της, ούτε κυρίως να φανεί πως σύρεται από την απόφαση του ΛΑ.Ο.Σ. Έτσι αποφασίστηκε η «επιστράτευση» του Γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του, «που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, για κατάργηση του απηρχιωμένου θεσμού του Ασύλου».
Το θέμα επανέφερε την Παρασκευή το πρωί η ΝΔ, η οποία κατέθεσε τελικά τροπολογία για την κατάργηση του ασύλου, σύμφωνα με την οποία, κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η διακίνηση ιδεών, -που ούτως ή άλλως διασφαλίζονται από το Σύνταγμα-καταργείται όμως το άβατο.
Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε ταχθεί ήδη από το 2008 υπέρ της κατάργησης του ασύλου και το είχε προτείνει και κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ωστόσο και η ΝΔ, είχε σκληρύνει τη στάση της, ήδη από το νόμο Γιαννάκου που τότε είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και θεωρούνταν «προχωρημένος». Ακόμη όμως και ο τέως πρωθυπουργός είχε εκφραστεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπέρ της κατάργησης του ασύλου κατά τη διάρκεια προεκλογικών του συνεντεύξεών το 2009. Ερωτώμενος μάλιστα αν το σκέφτεται απαντούσε τότε: «Κατ΄ αρχήν όχι, αλλά σε τελική εκτίμηση εάν δεν διορθωθεί η κατάσταση θα μπορούσα να το σκεφθώ».
Αλλά και νωρίτερα, ήδη από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο Κώστας Καραμανλής είχε «προαναγγείλει» την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τη δημόσια ασφάλεια.
Αλλά και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του ασύλου, ήδη από τις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις ως αρχηγός του κόμματος. Στις 23 Δεκεμβρίου 2009, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, είχε διερωτηθεί «…τι Προϋπολογισμό πασχίζουμε να ψηφίσουμε …Όταν, όπως εξομολογήθηκε μόλις προ ημερών, ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 12% των δημοσίων δαπανών για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πηγαίνουν κάθε χρόνο στην αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές και τις λεηλασίες «εξω-πανεπιστημιακών» που έχουν καταλάβει τα Πανεπιστήμια, για ποια ακριβώς Οικονομία, για ποια Δημόσια Εκπαίδευση, για ποιο Άσυλο ιδεών μιλάμε;». Είχε μάλιστα κάνει λόγο για «ταμπού» που πρέπει να σπάσουμε
ΠΗΓΗ: http://www.newscode.gr/ellada/story/ta-pneymatika-dikaiwmata-ths-katarghshs-toy-asyloy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.