• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

    Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλη... ΕΕ - Οκτώ στους δέκα δεν την εμπιστεύονται!

    Δημοσκοπική έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο Νοεμβρίου αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες όχι μόνο είναι οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της ΕΕ όσον αφορά την οικονομία, την ανεργία και το μέλλον τους, αλλά και δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 78%!
    Μόν το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 36%. Ομέσος όρος όσων έχουν εμπιστοσύνη είναι 54%.
    Στην ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόλις το 8% απαντά ότι θα είναι καλύτερη, με το 64% να εκτιμά οτι θα είναι χειρότερη και το 30% να προβλέπει στασιμότητα.
    Αντίστοιχα ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 22% προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, 26% της επιδείνωσης και 47% στασιμότητα.

    Επτά στους δέκα χαρακτηρίζουν ακόμα από κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους με το 48% να προβλέπει επιδείνωση το επόμενο 12μηνο και μόλις το 7% να πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

    Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα, το 7% αναμένει βελτίωση, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ενώ το 64% επιδείνωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 23% και 26%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 1% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης καλή και το 99% κακή.

    Στην ερώτηση προς ποια κατεύθυνση πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, το 4% απάντησε στην καλή και το 92% στην κακή, ενώ στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη το 29% των Ελλήνων απάντησε καλά και το 56% προς την κακή κατεύθυνση.

    Τα προβλήματα

    Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: το 66% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 40% την οικονομία και το 26% το δημόσιο χρέος.

    Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (58%), ενώ το 30% τάσσεται κατά (36% στην Ε.Ε.).

    Οι θεσμοί
    Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο.

    Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 93% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις 6% να απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 12% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 52%, στο Δημόσιο το 23%, στην Αστυνομία το 66% και στον Στρατό το 79%.
    Σημειώνεται ότι στην έρευνα της Palmos Analysis πριν μια εβδομάδα για πρώτη φορά υπερίσχυσαν αυτοί που θεωρούν ότι η ΕΕ κάνει κακό στην Ελλάδα και πρέπει να αποχωρήσει η χώρα από αυτή είναι μεγαλύτερο ποσοστό, έστω οριακά, από αυτούς που θεωρούν ότι συμμετοχή της Ελλάδας είναι θετική!  
    Αυτοί που τάσσονται υπερ της αποχώρησης είναι 45% και αυτοί που ακομα κρίνουν ότιείναι θετικά τα αποτελέσματα της συμμετοχής μας είναι 44%!
    Επίσης στην έρευνα της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (για την ακρίβεια 58% εναντι 42%. Είναιη πρώτη φορά που οι πολίτες που τάσσονται υπερ της αποχώρησης από το ευρώ συγκεντρώνουν τόσο μεγάλο ποσοστό.
     
    Φυσικά την μεγάλη απάντηση για την ΕΕ ή την συμμετοχή στο ευρώ την έδωσε πέρσι το ψημοψήφισμα με ποσοστό πάνω από 62%. Αυτό το νούμερο σίγουρα έκρυβε ένα πλειοψηφικό ποσοστό για το αν η χώρα πρέπει ή όχι να βγει από το ευρώ ή την ΕΕ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ