• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

    TΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥ: «ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…»

    Για μεγάλο σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα μας προετοιμάζει ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

    «Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας.


    «Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο», δήλωσε ο κ. Θανάσης Γκανάς και συνέχισε: «Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει
    Η Ελλάδα είναι 1η χώρα στην Ευρώπη σε σεισμικότητα και 6η στον κόσμο, σε ότι αφορά τη συχνότητα των σεισμών αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας από τους σεισμούς.

    Για την Ιταλία είπε ότι συνέβη το φαινόμενο του «ντόμινο». Δηλαδή μία σεισμική δόνηση διέγειρε ένα άλλο ρήγμα και έδωσε στη συνέχεια και αυτό άλλο σεισμό. Όμως η δραστηριότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη χώρα μας, καθώς τα ρήγματα της Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο της Ιταλίας και δεν γίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να διεγερθούν απο τους σεισμούς στη γειτονική χώρα.

    «Ωστόσο», είπε, «πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει να έχουμε πάντα μέτρα προστασίας, να διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία πώς πρέπει να αντιδράσουν, στο σπίτι μας να μην υπάρχουν φθορές, βαριά αντικείμενα πάνω απ΄τα κεφάλια μας» επισημαίνει ο κ.Γκανάς, σύμφωνα με τον οποίο, τουλάχιστον στη χώρα μας οι κατασκευές των κτιρίων απο το 1984 και μετά είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση και με τα διεθνή στάνταρντς.

    Ο κ. Γκανάς, τρικαλινός στην καταγωγή, αναφέρθηκε και στον σταθμό στον Κλοκοτό Τρικάλων:

    «Στον Κλοκοτό Τρικάλων λειτουργεί πρότυπος σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που καταγράφει στοιχεία από όλο τον κόσμο, τον Ειρηνικό, τη Χιλή, την Ιαπωνία κλπ. Για τη Θεσσαλία έχει καταγράψει ότι μετακινείται κάθε χρόνο ένα εκατοστό νότια. Δηλαδή σε 100 χρόνια η Θεσσαλία θα βρίσκεται 1 μέτρο πιο κοντά στην Αφρική!».

    makeleio.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ