• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

    Μια πειραματική μέθοδος γεννά ελπίδες για θεραπεία του HIV

    Το 1981, οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώσθηκαν όταν κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναζητά τη θεραπεία για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS
    Ένας Βρετανός, μη κατονομαζόμενος ασθενής είναι ο πρώτος από τους 50 που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή μιας νέας, φιλόδοξης θεραπείας, η οποία αποτελεί συνεργασία των πέντε κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.
    Τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, το Imperial, το University College καθώς και το King’s College του Λονδίνου συνεργάστηκαν υπό τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.
    Η θεραπεία του 44χρονου Βρετανού, δημιουργεί νέες ελπίδες στην ιατρική και πανεπιστημιακή κοινότητα για την θεραπεία της νόσου.
    Οι γιατροί που παρακολουθούν την περίπτωση ανέφεραν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για "θεραπεία", ωστόσο αναφέρεται καθαρά πως ο ασθενής εμφάνισε εντυπωσιακή βελτίωση. Όπως αναφέρουν οι Sunday Times, οι υπάρχουσες αντιρετροϊκές θεραπείες αδυνατούν να καταστρέψουν τον ιό ο οποίος καταφέρνει να "κρύβεται", ενώ η εν λόγω μέθοδος είναι σε θέση να θέτει σε έλεγχο την εξέλιξη του, αλλά όχι να εξαφανίζει τη νόσο οριστικά.
    Η νέα θεραπεία είναι η πρώτη που φαίνεται ότι εξαφάνισε τον ιό HIV παντού στο σώμα του ασθενούς, ακόμη και εκείνα τα κύτταρα που κρύβονται και βρίσκονται σε ύπνωση, ξεφεύγοντας έτσι από τις έως τώρα θεραπείες.
    Αν αποδειχθεί ότι η θεραπεία όντως επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την θεραπεία του AIDS.
    Οι γιατροί δήλωσαν ότι, μετά την θεραπεία, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό στον οργανισμό και, αν αυτό συνεχιστεί και στο μέλλον, τότε θα μιλήσουν για την πρώτη πλήρη θεραπεία ενός ασθενούς.
    "Πρόκειται για μια από τις πρώτες σοβαρές απόπειρες πλήρους θεραπείας του AIDS. Αναζητούμε την πραγματική δυνατότητα θεραπείας του. Είναι μια τεράστια πρόκληση και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά ήδη η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη", δήλωσε ο Mark Samuels, ένας από τους ερευνητές.
    Η νέα θεραπεία συνδυάζει ένα αρχικό εμβόλιο το οποίο βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, με ένα νέο φάρμακο, το Vorinostat, που έρχεται στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τα μολυσμένα κύτταρα που βρίσκονταν σε ύπνωση, έτσι ώστε να τα εντοπίσει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.
    "Η θεραπεία έχει σχεδιασθεί ειδικά για να καθαρίσει το σώμα από όλους τους ιούς HIV, ακόμη και όσους είναι σε… ύπνωση! Έχει "δουλέψει" στο εργαστήριο και υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι θα "δουλέψει" και στους ανθρώπους, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι απέχουμε ακόμη πολύ από κάποια πραγματική θεραπεία. Θα συνεχίσουμε τα ιατρικά τεστ για τα επόμενα πέντε χρόνια και, προς το παρόν, δεν συνιστούμε να σταματήσει ένας ασθενής την τωρινή αντι-ική θεραπεία του. Όμως στο μέλλον, ανάλογα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μπορεί να εξετάσουμε αυτή την πιθανότητα", δήλωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία η καθηγήτρια Sarah Fidler του Imperial College.
    Μέχρι σήμερα μόνο ένας άνθρωπος έχει θεραπευθεί από το AIDS, ο Timothy Brown, γνωστός και ως ο "δεύτερος ασθενής του Βερολίνου", ο οποίος τo 2008 έλαβε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από έναν άνθρωπο που είχε σπάνια φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ