• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

    Δωρεάν ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα

    Επειδή η χρήση μπαταριών στα εμφυτεύματα ηλεκτρονικών συσκευών στο ανθρώπινο σώμα, κυρίως για ιατρικούς λόγους, είναι απαγορευτική διάφορες εταιρίες επιδιώκουν να εξελίξουν τεχνολογίες energy harvesting, μέσω των οποίων η συσκευή θα αντλεί την απαραίτητη ενέργεια για την λειτουργία της από το σώμα
    Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης
    Η αποστολή ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και ο Jack Smith είχε ενημερωθεί για το ρίσκο που αναλάμβανε. Τώρα, καμουφλαρισμένος στην κολομβιανή ζούγκλα, περίμενε το ελικόπτερο διάσωσης, ελπίζοντας ότι ο πομπός που ήταν εμφυτευμένος κάτω από το δέρμα του μαζί με άλλα ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας και ελέγχου θα είχε αρκετή ενέργεια για να στείλει το σήμα πάνω από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων.
    Ακόμα και οι μικρότερες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα ένας βηματοδότης, χρειάζονται μια ελάχιστη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσουν, την οποία απορροφούν από μια μπαταρία. Ενδεικτικά, η μπαταρία ενός βηματοδότη μπορεί να κρατήσει 5 έως 10 χρόνια.
    Για τα σχέδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εμφυτευμένων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως για παράδειγμα ένας μικρορυθμιστής γλυκόζης που θα απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις, η χρήση μπαταριών είναι ένα πρόβλημα. Για να το λύσουν εξελίσσουν τεχνολογίες energy harvesting, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ηλεκτρονικές συσκευές να απορροφούν ενέργεια από τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.
    Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τεχνολογίες ονομάζονται πιεζοηλεκτρικά και ένα από τα πιο γνωστά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου, με το οποίο έχει επιτευχθεί παραγωγή ρεύματος τάσης μέχρι 1,6 Volt.
    Οι βηματοδότες αναμένεται να είναι στις προτεραιότητες των κατασκευαστών, δεδομένου ότι η καρδιά είναι ένας μυς που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Ο John Rogers, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Illinois, έχει κατασκευάσει ήδη σε πρωτότυπο ένα εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα πάνω σε βιοσυμβατό πλαστικό, το οποίο μπορεί να απορροφά ενέργεια από την κίνηση της καρδιάς ή των πνευμόνων και να την αποθηκεύει σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
    Η κατασκευή ανήκει στην κατηγορία των ιατρικών συσκευών και έτσι θα χρειαστεί να περάσει από σκληρές κλινικές δοκιμές, οπότε θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ