• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

    Φοβερή ανακάλυψη! Δεν μπορείτε να φανταστείτε απο τι προέρχεται το σμάλτο των δοντιών μας

    Το σμάλτο, ή αλλιώς η αδαμαντίνη, το πιο σκληρό υλικό που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας, προέρχεται από τα λέπια ψαριών που ζούσαν πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
     
    Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Περ “Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα ανακάλυψαν και μελέτησαν το απολίθωμα του ψαριού Psaroepis romeri, έναν μικρό θηρευτή μήκους 20 εκατοστών, το οποίο ζούσε πριν από 410 με 415 εκατ. χρόνια και έφερε ένα λεπτό στρώμα σμάλτου πάνω στα λέπια του.
     
    Οι ερευνητές μελέτησαν ένα ακόμα ψάρι με την επιστημονική ονομασία Psarolepis, που ζούσε στην Κίνα πριν από 415 εκατ. χρόνια. Έκαναν τομές στη σιαγόνα, τα οστά του σκελετού και τα λέπια ώστε να ανακαλύψουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα.
     
    Τα δόντια ήταν φτιαγμένα από οδοντίνη, το ίδιο υλικό που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη των δοντιών των σύγχρονων τετράποδων. Ωστόσο, τα λέπια και τα οστά της κεφαλής των αρχαίων ψαριών περιείχαν μικρές ποσότητες αδαμαντίνης.
     
    Το σμάλτο αποτέλεσε την πρώτη ύλη των δοντιών μετά από μια εξελικτική πορεία εκατομμυρίων ετών.
     
    Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι η αδαμαντίνη εξελίχθηκε σε άλλα σημεία του σώματος και άργησε να «μετακομίσει» στα δόντια. Τα ψάρια είναι οι πρόγονοι των ζώων της ξηράς, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος και τα άλλα θηλαστικά.
     
    Σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρίες, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι σκληρές δομές όπως τα λέπια δεν μετακινήθηκαν από ένα μέρος του σώματος σε άλλο κατά την εξέλιξη των ειδών. Περισσότερο πιθανό είναι το σενάριο, η εξέλιξη να μετατόπισε συνολικά τη διαδικασία της παραγωγής των πρωτεϊνών του σμάλτου σε νέα όργανα του σώματος.
     
    Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
    Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ