• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

    ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ... "ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ" Φωτιά και ατσάλι τη νύχτα στον Έβρο - Οι βολές των LEO-2HEL τράνταξαν την Τουρκία

    «Φωτιά» και «ατσάλι» χθες τη νύχτα στον Έβρο. Τα άρματα μάχης Leopard 2HEL ισοπέδωσαν τα πάντα στο πεδίο βολής «Αετός» κατά την άσκηση «Αστραπή», ενώ έγιναν προσβολές επίγειων στόχων από τέσσερα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και μεταγωγικά ελικόπτερα μετέφεραν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξουδετερώσουν τα «εχθρικά» στρατεύματα.



    Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο ΤΑΜΣ μέσα στη νύχτα με τη συμμετοχή τόσων δυνάμεων και σίγουρα οι Τούρκοι, απέναντι από την Αλεξανδρούπολη, πήραν χθες το βράδυ ένα ηχηρό μήνυμα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τους… περιμένουν.

    Τη σημασία της άσκησης «Αστραπή» έδειξε και η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, όπως και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

    Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για μία διαφορετική άσκηση που διεξήχθη στη περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στον Έβρο και συγκεκριμένα στο πεδίο ασκήσεων–βολών «Αετός» κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

    Συμμετείχαν μονάδες της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» με άρματα μάχης Leopard 2HEL και μονάδες άλλων σχηματισμών της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ. Αυτά είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού εξαπολύθηκαν πυρά από 4αδα μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 block 52 σε υποστήριξη της αποστολής των LEO-2HEL, ενώ έγινε και νυχτερινή αποβίβαση Ειδικών Δυνάμεων.

    Το βασικό σενάριο είχε να κάνει με αντεπίθεση μέσα στη νύχτα από Follow-on-Forces με υπέρβαση των φίλιων τμημάτων και στόχους να αποφευχθούν φίλιες απώλειες τόσο από τα άρματα μάχης όσο και από τα αεροσκάφη κρούσης που θα διαπεράσουν από πίσω τις αμυντικές γραμμές, όσο και των δυνάμεων μεταφορικών ελικοπτέρων που θα έρθουν από πίσω για να ακολουθήσουν την προέλαση των αρμάτων μάχης.

    Άλλοι στόχοι ήταν η εκπαίδευση στη διάνοιξη κατάλληλων διόδων για να περάσουν τα άρματα μάχης με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα, χωρίς όμως να διαταραχθεί η συνοχή της γραμμής άμυνας στα σημεία που θα περάσουν οι επιτιθέμενες δυνάμεις.

    Η «Αστραπή» πραγματοποιήθηκε στον παγωμένο Έβρο και σίγουρα κράτησε άγρυπνους τους Τούρκους που παρακολουθούσαν τα LEO-2HEL να οργώνουν το πεδίο βολής «Αετός» και μαζί με τα τεθωρακισμένα οχήματα, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα και τα μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν τη νύχτα μέρα.

    Τα συμπεράσματα της άσκησης αναμένεται να βγουν σύντομα και θα είναι πολύ σημαντικά, καθώς σε πραγματικές συνθήκες αν επιτύχει η επιχείρηση ο εχθρός αναχαιτίζεται και πιθανόν «σπάει» το μέτωπο την επίθεσης που θέλει να εξαπολύσει.

    Σε διαφορετική περίπτωση το «παιχνίδι» χάνεται και μοιραία επέρχονται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και εδαφών…

    Δείτε φωτογραφίες απο την άσκηση






    defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ