• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

    Πόσο επικίνδυνες είναι τελικά οι "θαυματουργές θεραπείες" ;

    Γιατροί και έγκυρα ιατρικά κέντρα υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών για «πρωτοπόρες θεραπείες του καρκίνου», νέες δίαιτες και θεραπείες βλαστικών κυττάρων, βάζουν τον εαυτό τους σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο καθώς εκτίθενται σε ανυπολόγιστα πολλές φορές οικονομικά και συναισθηματικά κόστη. Επιπλέον ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι συνήθως άμεσος.

     
    Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες παθήσεις – καρκίνο, εκφυλιστικές νόσους, όπως η MS ή η νόσος του κινητικού νευρώνα, ο αυτισμός, η επιληψία, η νόσος Alzheimer – μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει ίαση ή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό κάνει τα άτομα αυτά να αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να τα βοηθήσει – και έτσι τα καθιστά ευάλωτα σε εκμετάλλευση από καθένα που υπόσχεται «θαυματουργές θεραπείες».

    Ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης από μη πιστοποιημένες κλινικές βλαστικών κυττάρων είναι σημαντικό ζήτημα. Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα έχει επεκταθεί και αποκτήσει ένα μαγικό όνομα για κάθε επιστημονική καινοτομία. Αυτό έχει επιτρέψει σε κλινικές να εμφανίζονται ψευδώς ως επιστημονικές κλινικές αιχμής ισχυριζόμενες θεραπευτικά οφέλη. Το να βρει κανείς τη διαφορά μεταξύ του αληθούς και της απάτης είναι δύσκολο – και τα άτομα συχνά παρασύρονται να θεωρούν μια ατεκμηρίωτη θεραπεία ως «την επόμενη μεγάλη ιατρική επανάσταση». Πολλές κλινικές επωφελούνται από αδύναμα άτομα κερδίζοντας χρήματα πουλώντας ψευδείς ελπίδες. Προσφέρουν ακριβές «θαυματουργές θεραπείες», προβάλλουν ατεκμηρίωτες θεραπείες και χρησιμοποιούν μια επιθετική διαφημιστική πολιτική για να στοχεύσουν ασθενείς – επιλεκτικές μαρτυρίες, ψευδό-επιστήμη, ακόμα και υποδυόμενη ασθενείς σε forums στο Ίντερνετ. Εκατοντάδες ιστοσελίδες διαφημίζουν πλέον μη πιστοποιημένες κλινικές βλαστοκυττάρων, χρεώνοντας ως και ₤30 000 για μη αποδεδειγμένες θεραπείες.

    Για να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους να ζυγίσουν τους διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με ψευδείς και «θαυματουργές» θεραπείες, οι ασθενείς, τα διάφορα ιατρικά κέντρα και η Sense About Science δημοσίευσαν μια νέα έκδοση του οδηγού I’ve got nothing to lose by trying it. Ο οδηγός διερευνά τις παγίδες και τους κινδύνους μη αποδεδειγμένων θεραπειών, «θαυματουργών φαρμάκων» και «επαναστατικών» θεραπειών, για να προσφέρουν ένα εργαλείο στο άτομα που νιώθουν πίεση να δοκιμάσουν νέα πράγματα παρά την έλλειψη αποδείξεων που να τα υποστηρίζουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να πουν όχι και για να τους ενθαρρύνουν να κάνουν κρίσιμες ερωτήσεις για αποδείξεις πίσω από τους διάφορους ισχυρισμούς.


    ygeianews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ