• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

    Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

    Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς), σύμφωνα με τις αποφάσεις των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, ενώ την Παρασκευή ξεκινούν οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν ως το
    Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
    Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει:
    - Τη θέσπιση δύο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) καθώς και τακτικές εκπτώσεις το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
    - Λειτουργία των καταστημάτων προαιρετικά την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.
    Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα έως 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Το πλήθος των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κατά τόπους θα καθοριστεί με αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, που πρέπει να εκδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
    Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι εναπόκειται στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι την ερχόμενη Κυριακή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή.
    «Θα αποτελέσει όμως τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι», αναφέρει η Συνομοσπονδία.
    Οι τρεις μεγαλύτεροι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματα: ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00 (το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00).
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.
    Ως προς τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα.


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ