• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

    14 χώρες της Καραϊβικής ζητούν αποζημιώσεις από τους Ευρωπαίους για τρεις αιώνες σκλαβιάς

    Την ώρα που το Χόλιγουντ επιχειρεί να ξορκίσει τις ενοχές της αποικιοκρατίας με ταινίες όπως ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» του Στίβ ΜακΚουίν, οι ηγέτες της Καραϊβικής συνασπίζονται και ζητούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για τους τρείς και πλέον αιώνες δουλεμπορίου στον Ατλαντικό.



    Η Ευρώπη χρωστάει στην Καραϊβική και όχι το αντίθετο, υποστηρίζουν με μια φωνή και εγκαινιάζουν μια δικαστική διαμάχη με επίκεντρο μια από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

    Οι 14 από τις 15 συνολικά χώρες που απαρτίζουν την Κοινότητα της Καραϊβικής μηνύουν την Βρετανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, αξιώνοντας επανορθώσεις για την δουλεία, αλλά και για την γενοκτονία των γηγενών κατοίκων τους.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, δώδεκα πρώην βρετανικές αποικίες (Μπαχάμες, Τζαμάικα, Μονσεράτ, κ.α.) μαζί με την πρώην γαλλική αποικία της Αϊτής και το Σουρινάμ, πρώην ολλανδική αποικία προσέλαβαν ια να τις εκπροσωπήσει την βρετανική δικηγορική εταιρεία Leigh Day. Πρόσφατα ο κολοσσός κέρδισε την αποζημίωση εκατοντάδων Κενυατών που είχαν βασανιστεί από την βρετανική αποικιακή κυβέρνηση κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου την δεκαετία του ’50.

    ΟΙ «14» εξωτικοί παράδεισοι χρεωμένοι στην πλειοψηφία τους στις παγκόσμιες τράπεζες – συγκρίνουν την εκστρατεία τους με τις διεκδικήσεις των Εβραίων από την Γερμανία και των αυτοχθόνων Μαορί από την Νέα Ζηλανδία.

    Ύστερα από αιώνες οικονομικής εκμετάλλευσης, λένε, εξακολουθούν να ταλανίζονται από την φτώχεια, την ώρα που οι προηγμένες χώρες της Δύσης στήριξαν την ευημερία τους στην αποικιοκρατία και τις φυτείες της οργής. Το δουλεμπόριο είναι θεμέλιο της Βιομηχανικής Επανάστασης έγραφε το 1944 στο βιβλίο του «Καπιταλισμός και σκλαβιά» ο ιστορικός από το Τρινιδάδ, Έρικ Ουίλιαμς. Δεκάδες ερευνητές και συγγραφείς έκτοτε αναφέρθηκαν στους αφανείς ήρωες οι οποίοι φορτώθηκαν στα δουλεμπορικά και πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Το ποσό που αξιώνουν οι ηγέτες της Καραϊβικής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, το 1834 όμως όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία κατάργησε την δουλεία, είχε καταβάλει στους ιδιοκτήτες σκλάβων 23 εκατ. ευρώ (20 εκατ. λίρες). Το ποσό αντιστοιχεί σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 233 δις. ευρώ.

    Αριθμοί

    60 εκατ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν από τους Ευρωπαίους σε δουλεμπόρους προς όφελος των αποικιών.

    1942 Μετά την αποκάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, το δουλέμπόριο πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας

    10,5 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται σήμερα σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

    1863 Ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει το περίφημο διάταγμα για την χειραφέτηση των μαύρων, το οποίο μπήκε ως τροπολογία στο Σύνταγμα του 1865


    koolnews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ