• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

    ΗΠΑ: Τρεις ηλικιωμένοι χριστιανοί ειρηνιστές καταδικάστηκαν ως επικίνδυνοι... τρομοκράτες

    Μέσα σε δέκα μόλις μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατάφερε να μετατρέψει μια 82χρονη καθολική καλόγρια και δυο ειρηνιστές, από μη βίαιους ακτιβιστές ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, κατηγορούμενους για ασήμαντα παραπτώματα, σε βίαιους εγκληματίες που διώκονται για τρομοκρατία. 




    Όντας στη φυλακή πλέον και περιμένοντας τη δικαστική απόφαση για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων στο Όκλαντ, η υπόθεση τους προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

    Το πρωί του Σαββάτου της 28ης Ιουλίου του 2012, η 82χρονη καλόγρια Μέγκαν Ράϊς, ακτιβίστρια του κινήματος ειρήνης εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Γκρέγκ Μπερτιέ-Ομπέντ, 57 ετών και ο Μάικλ Γουόλι, 63 ετών, όλοι μέλη της ακτιβιστικής ομάδας Transform Now Plowshares, έκοψαν το φράχτη που περιβάλει το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων Υ12, στο Οκλαντ, των ΗΠΑ και πέρασαν παράνομα μέσα στο χώρο. Στο Υ12 βρίσκονται αποθηκευμένοι εκατοντάδες τόνοι υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο προορίζεται για τους χιλιάδες πυρηνικούς πυραύλους που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

    Οι τρεις δήλωσαν ότι μπήκαν στο χώρο του εργοστασίου με ειρηνικές διαθέσεις και σκοπό να "απενεργοποιήσουν" (συμβολικά) τα πυρηνικά όπλα. Τα "όπλα" τους για αυτό το σκοπό, ήταν μερικά αντίτυπα της βίβλου, προκηρύξεις, σπρέϊ, λουλούδια, κεριά, ψωμί, σφυριά με αποφθέγματα της βίβλου γραμμένα πάνω τους και κοφτήρια για σύρματα.


    Το προφίλ των τριών

    Η αδελφή Μέγκαν Ράις, υπηρετεί ως καλόγρια την αδελφότητα του "ιερού παιδιού Ιησού" εδώ και περισσότερα από εξήντα χρόνια. Ο Γκρέγκ Μπερντιέ-Ομπέντ, είναι ένας οικογενειάρχης ξυλουργός, βετεράνος του Αμερικανικού στρατού που ζει σε μια κοινότητα καθολικών εργατών στη Μινεσότα. Ο Μάικλ Γουόλι, βετεράνος του Βιετνάμ που έγινε ακτιβιστής της ειρήνης επιστρέφοντας στην πατρίδα του ζει επίσης σε μια κοινότητα καθολικών εργατών στην Ουάσινγκτον.

    Οι τρεις τους, έκοψαν τα σύρματα του εξωτερικού φράχτη, χωρίς να τους πάρει χαμπάρι η υπηρεσία ασφαλείας. Συνέχισαν να περπατάνε ωσότου έφτασαν στο εργοστάσιο υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου. Εκεί έκοψαν ξανά τον εσωτερικό συρματένιο φράχτη, κρέμασαν το πανό τους και άρχισαν να γράφουν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους του εργοστασίου. Η ασφάλεια δεν είχε φανεί ακόμα, οπότε άρχισαν να απαγγέλλουν προσευχές και να τραγουδούν χριστιανικά τραγούδια υπέρ της ειρήνης.

    Όταν τελικά φάνηκε η ασφάλεια του εργοστασίου, οι τρεις παραδόθηκαν ειρηνικά, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Οι δυο άνδρες κατηγορήθηκαν αρχικά για παράνομη είσοδο στο χώρο, ένα πταίσμα, το οποίο τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκισης, το μέγιστο.

    Όμως ξαφνικά άρχισαν τα παρατράγουδα: Ο Φράνκ Μούνγκερ, ένας βραβευμένος δημοσιογράφος διερωτήθηκε δημόσια, "αν μπορούν ειρηνικοί διαδηλωτές να μπουν τόσο εύκολα σε μια εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, πως προστατεύονται αυτές οι εγκαταστάσεις απέναντι σε πιο βίαιους εισβολείς"; Τις επόμενες ημέρες, όλες οι λειτουργίες του εργοστασίου ανεστάλησαν με σκοπό να επανεξεταστεί το σύστημα ασφαλείας της εγκατάστασης. Κατά την ακρόαση των τριών, ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση τους, επειδή συνιστούν απειλή για την κοινωνία, όμως ο δικαστής, τους άφησε ελεύθερους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους η αδερφή Ράις, παραδέχτηκε ότι μπήκαν στην εγκατάσταση και ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

    Την επόμενη ημέρα το υπουργείο ενέργειας κατέθεσε μήνυση εναντίον των τριών για την πρόκληση ζημιών σε ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις, μια κατηγορία που τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκισης. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση επέκτεινε τις κατηγορίες για φθορά κρατικής περιουσίας με τρόπο που να αυξάνει τις πιθανές ποινές έως τα δέκα χρόνια φυλακισής. Αντιμετωπίζοντας πλέον κατηγορίες που τιμωρούνται με 16 χρόνια φυλάκισης, οι Νιού Γιόρκ Τάιμς, φιλοξένησαν στο πρωτοσέλιδο τους, φωτογραφία της καλόγριας Μέγκαν Ράις, με λεζάντα που επικαλούνταν ειδικούς, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ενέργεια της ως "τη σοβαρότερη παραβίαση ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ". Τον Οκτώβριο του 2012 οι κατηγορούμενοι ανακοίνωσαν πως τους διαμηνύθηκε, ότι αν δεν δήλωναν ένοχοι για ένα τουλάχιστον κακούργημα και ένα πταίσμα, θα αντιμετώπιζαν επιπλέον κατηγορίες για σαμποτάζ εναντίον της κυβέρνησης.

    Αυτή η δήλωση προκάλεσε και την κινητοποίηση του κόσμου, με ένα κείμενο συμπαράστασης που συγκέντρωσε 3000 υπογραφές. Το Δεκέμβριο του 2012 η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην εγκατάσταση και υπέβαλε νέες κατηγορίες, όπως σαμποτάζ και απόπειρα πρόκλησης ζημίας στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από πρόθεση. Πλέον αντιμετώπιζαν κατηγορίες που επισείουν ποινή φυλάκισης 35 ετών. Μέσα σε πέντε μόλις μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέτρεψε τις πταισματικού χαρακτήρα κατηγορίες της παράνομης εισόδου ακτιβιστών σε μια κυβερνητική εγκατάσταση σε κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας από πρόθεση.

    Ακόμα χειρότερα: η κυβέρνηση δεν σταμάτησε εκεί, αλλά κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των τριών, με τα οποία πέτυχε να τους απαγορεύσει να παρουσιάσουν στο δικαστήριο στοιχεία σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων. Έτσι οι τρεις δεν μπορούν πλέον να υπερασπισθούν τις πράξεις τους στη βάση της ανηθικότητας της κατασκευής και κατοχής πυρηνικών όπλων, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι παράνομο, δεν μπορούν να επικαλεστούν τις διεθνείς συνθήκες εναντίον των πυρηνικών, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις γύρω από το θέμα, ούτε καν τη συνθήκη της Νυρεμβέργης, το Σύνταγμα των ΗΠΑ που προστατεύει τις πολιτικές ελευθερίες, η την πολιτική του κράτους για τα πυρηνικά.

    Στο μεταξύ προκλήθηκε το ενδιαφέρον του Κογκρέσου για το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ τα μεγάλα ΜΜΕ, όπως το CNN, η Washington Post κ.α. φιλοξένησαν δημοσιεύματα για τη δίκη των τριών.


    Η κατάληξη της ιστορίας

    Τον Μάιο του 2013 διεξήχθη τελικά η δίκη των τριών, οι οποίοι και καταδικάστηκαν για όλες τις κατηγορίες. Ο διευθυντής του εργοστασίου, υποστήριξε στη δίκη, ότι οι τρεις έπληξαν το γόητρο της εγκατάστασης τόσο μέσα στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως, ενώ είπε ακόμα ότι οι πράξεις τους είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της χρήσης πυρηνικών όπλων διεθνώς.

    Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχαν κόψει σύρμα από τους φράχτες παράνομα και είχαν γράψει γκραφίτι με σπρέι στους τοίχους, βαφτίζοντας τις ενέργειες αυτές "βίαιες πράξεις" και απαιτώντας τη φυλάκιση των κατηγορουμένων. Οι τρεις πράγματι φυλακίστηκαν, ενώ το δικαστήριο έκρινε πως οι κατηγορίες του σαμποτάζ και της πρόκλησης φθοράς σε κυβερνητική εγκατάσταση από πρόθεση, αποτελούσαν πράξεις τρομοκρατίας. Οι τρεις ηλικιωμένοι είναι πλέον στη φυλακή περιμένοντας μια ακόμα καταδίκη το Σεπτέμβριο του 2013.

    Κι έτσι μέσα σε δέκα μόλις μήνες μια 82χρονη καλόγρια και δυο ηλικιωμένοι ακτιβιστές μετετράπησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτυχώς, από ειρηνικούς διαδηλωτές κατά των πυρηνικών σε βίαιους κακούργους που καταδικάζονται για εγκλήματα τρομοκρατίας.


    επιμέλεια-μετάφραση: Ματθαίος Τσιμιτάκης


    Ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά: εδώ

    RAMNOUSIA 


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ