Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει να μην συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας, στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με το Spiegel, κατά το οποίο ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που βασίζονται σε διαφορετικές υποθέσεις.
Το βασικό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα χειροτερεύσει πολύ. Υπό αυτό το σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, μετά από μια αρχική περίοδο αναταράξεων. Το σκεπτικό είναι ότι η Νομισματική Ένωση θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή χωρίς τα πιο αδύναμα μέλη της.
Ένα χειρότερο, προβλέπει ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι λιγότερο ευνοϊκές. Σ' αυτήν την περίπτωση, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξανόταν. Υπ’ αυτό το σενάριο, το EFSF θα αναγκάζονταν να χορηγήσει φρέσκο χρήμα σ' αυτές τις χώρες. Για να πετύχει όμως αυτό, το EFSF θα πρέπει να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να διαθέτει δυνατότητα δανεισμού ύψους 1 τρισ. ευρώ.
Το χείριστο σενάριο προβλέπει ότι θα υπήρχε δραματική υποτίμηση του νέου νομίσματος της Ελλάδας έναντι του ευρώ. Αυτό θα είχε μεν την θετική επίπτωση του να καταστήσει τις εξαγωγές της χώρας φθηνότερες, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα υποσκέλιζαν τα όποια οφέλη. Το χρέος της χώρας θα αυξανόταν παρά το "κούρεμα", αφού τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως το πιο αρνητικό σενάριο δεν είναι πιθανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.