- Ξεκαθάρισε πως το χρέος πλέον θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια ακόμα
- Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νίκη στις Βρυξέλλες αλλά χωρίς να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις
- Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει εξαρτήσεις της Ελλάδας από ξένους τεχνοκράτες
- Νωρίτερα από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου ο λαός δεν πήρε καμία απάντηση σε κρίσιμα ζητήματα
Μετά την ενημέρωση όλων για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προχωράει σε διάγγελμα προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, το οποίο βέβαια έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικότατα.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του τόνισε ότι με τη συλλογική προσπάθεια όλων των ελλήνων, η κυβέρνηση είχε μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε δε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις τράπεζες και τις συντάξεις.
Όπως τόνισε οι αποφάσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα γιατί έτσι καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της για τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ότι βάζουν και εκείνοι πλάτη γιατί θέλουν τη σωτηρία της χώρας μας, ενώ τόνισε πως για άλλη μία φορά πως με αυτές τις αποφάσεις εξασφάλισε η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους για πολλά χρόνια ακόμα.
Σχετικά με τη λεγόμενη και περιβόητη κηδεμονία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η συμφωνία για να έρθουν ειδικοί στην Ελλάδα θα είναι για το καλό της χώρας.
Δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο
Η ικανοποίηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατεγράφη στη έκτακτη συνεδρίαση του το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσαν διεξοδικά την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της σκληρής και πολυήμερης διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, είπε ότι ετέθη, πράγματι, σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Στο υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύοντας τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντιδράσεις του τραπεζικού συστήματος είπε ότι κάποια ΜΜΕ και προοδευτικά κόμματα υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα των τραπεζών.
Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στον οποίο είπε χαρακτηριστικά πως "η επόμενη μέρα θέλει δουλειά". Για "πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό", για "μείωση του βάρους που ο λαός, η μεσαία τάξη, οι πολίτες της χώρας σηκώνουν τα τελευταία χρόνια" και για "μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να μπορέσουμε να δούμε με ελπίδα την επόμενη μέρα, χωρίς τα μεγάλα αυτά βάρη, ώστε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά", έκανε λόγο ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της συνάντησης.
Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα οι νέες αποφάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ιστορικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, "να καλμάρουν τις αγορές, τις επιθέσεις και την κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ". "Το όπλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ήταν οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες αναγνωρίζονται πια από όλον τον κόσμο", υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής στη χώρα μας.
"Είναι, λοιπόν, η ώρα που πρέπει να στρωθούμε και πάλι όλοι στη δουλειά της επόμενης φάσης, που είναι ακριβώς αυτές οι μεγάλες αλλαγές, που θα βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα", κατέληξε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας: "Όπως λένε, η επόμενη μέρα θέλει δουλειά...".
Ο Πρωθυπουργός βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.
Επίσης, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.