• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

    Αειθαλείς και αειφόροι!..




    Ό,τι και να κάνουν στους Έλληνες, μια σπίθα τούς αρκεί για να φέρουν την ανατροπή!.. Το ότι δεν διαμαρτύρονται και δεν έχουν δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις είναι γιατί η αειθαλής και αειφόρος λογική του επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις αποτινάξεως της οικονομικής τυραννίας από τον αγέρωχο σβέρκο του! Και οι λύσεις είναι πολλές!..

    ΔΕΝ είναι η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά, που οι Έλληνες έχουν δοκιμάσει διάφορες μορφές τυραννίας, όπως η σημερινή με την Τρόϊκα και τους εδώ υποτακτικούς της (όποιοι κι αν είναι αυτοί).
    Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Βίβλος του Ελληνισμού έχει καταγράψει με πολλούς τόνους μελάνης και τυραννία και τυραγνία και τυράγνιο, που λέει ο λαός.
    Και δεν μιλάμε απλά για έναν τύραννο, δηλαδή την εξουσία τού τυράννου ή την οικονομική τυραννίδα, που μάς κυβερνά. Μιλάμε για μια καταδυνάστευση!.. Για μια καταπίεση!.. Για  έναν πραγματικό βασανισμό του Έλληνα, που πνίγεται κυριολεκτικά στα χρέη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις όποιες οικονομικές δυσκολίες της σημερινής ανυπόφορης ζωής του– και όχι μόνο.
    Σε κάτι τέτοιες στιγμές, λίγο πριν από κάθε έκρηξη, ο λαός έχει στο στόμα του δύο φράσεις: α) «δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο την τυράννια του» και β) «αυτή δεν είναι ζωή, είναι καθαρό τυράγνιο»!
    Και τι κάνει τότε;
    Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός βάζει το αειφόρο, και αειθαλές μυαλό του να καλλιεργήσεις πολλές ιδέες. Από την πολεμική αναμέτρηση, που τον δίδαξε ο Αχιλλέας, μέχρι την … πανουργία, που τον δίδαξε ο Οδυσσέας!
    Κακά τα ψέματα!.. Δέκα ολόκληρα χρόνια πολιορκίας της Τροίας οι Αχαιοί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τίποτε στον εμφύλιο πόλεμο, που κάποιοι σκοπίμως αγνοούν. (Ο Τρωϊκός πόλεμος, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν ένας εμφύλιος ελληνικός πόλεμος μεταξύ Αχαιών και Τρώων, που είχαν την  ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία, τα ίδια ήθη κι έθιμα, και όχι μεταξύ Ελλήνων και ... Τούρκων, όπως θέλουν σκοπίμως να μάς παρουσιάσουν πολλοί).
    Βλέποντας, λοιπόν, οι Αχαιοί ότι με τα όπλα δεν γίνεται τίποτε και  πως οι ποταμοί αίματος συνεχίζονταν, έβαλαν το πανούργο μυαλό του Οδυσσέα να λειτουργήσει. Και έγινε ό,τι έγινε με τον Δούρειο Ίππο και τα γνωστά αποτελέσματα που είχε το επινοητικό μυαλό του βασιλιά της Ιθάκης!
    Αυτό γίνεται και σήμερα!.. Το αειφόρο και αειθαλές μυαλό του Έλληνα κάτι «επεξεργάζεται», για να αποτινάξει τον οικονομικό ζυγό της δουλείας που μας έχουν επιβάλλει οι Τροϊκανοί και ορισμένοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Τι είναι αυτό; Ουδείς γνωρίζει!
    Βλέπετε, μεταξύ επινόησης και πανουργίας υπάρχει διαφορά. Επινόηση είναι η πράξη τού επινοώ, η σύλληψη μιας ιδέας, η εφεύρεση! Είναι η ίδια η ιδέα που συλλαμβάνει κανείς, το επινόημα. Ενώ πανουργία είναι η ιδιότητα τού πανούργου, η πονηρία, η απάτη, ο δόλος, η κακοήθεια, το δόλιο τέχνασμα («πανουργίας δεινῆς τέχνημ' ἔχθιστον», που έλεγε ο Σοφοκλής)!
    Μα, θα μου πείτε, ο Οδυσσέας τελικά ήταν πανούργος;
    Όχι, δεν θα πέσουμε σ’ αυτήν την γλωσσολογική παγίδα. Και θα αναγκαστούμε να γίνουμε κι εμείς … γλωσσοπλάστες, λέγοντας πως ο Οδυσσέας δεν ήταν πανούργος, αλλά ... πανουργός!! Κι όπως γνωρίζετε όλες οι λέξεις που καταλήγουν σε «-ουργός» είναι θεάρεστες, όπως δημιουργός, χειρουργός, κλπ., σε αντίθεση με αυτές που καταλήγουν σε «-ούργος», όπως κακούργος, πανούργος κλπ. που έχουν αρνητική έννοια ή σημασία.
    Ιδού, λοιπόν, γιατί το πνεύμα των Ελλήνων είναι πάντα … επινοητικόν, αειθαλές και αειφόρον! Κι αυτός ο λόγος που ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο!..
    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ