• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 21 Μαΐου 2011

    Έχουμε υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων ακόμα και από την Γερμανία!


    Του Γιάννη Τριήρη
    Επιτακτική είναι η ανάγκη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αμβλύνουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν σήμερα έναντι των άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα Βαλκάνια και έχουν αισθητά χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις.


    Αξίζει να επισημανθεί , μάλιστα ότι ακόμη στην Γερμανία ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 15% , στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία στο 12,5%, στην Κύπρο , στη Βουλγαρία και στη Σερβία στο 10%, ενώ στο Μαυροβούνιο στο 9%.
    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό , ότι η πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις , που αποτελεί και πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου, ουδόλως ουτοπιστική δεν είναι.

    Το αντίθετο μάλιστα, όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια μείωση του βασικού συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15% για ένα χρονικό διάστημα 5ετίας ή έως ότου η ΕΕ συμφωνήσει να εναρμονίσει (ίσως στο πλαίσιο ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας) τους συντελεστές θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην επιχειρηματικότητα.
    Σε μια περίοδο που επιχειρήσεις μεταναστεύουν στην Βουλγαρία και στην Κύπρο, ο βασικός συντελεστής εταιρικού φόρου στην χώρα μας δεν νοείται να είναι πάνω από 5% μεγαλύτερος απ' ότι σε αυτές τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες. Μάλιστα σε μια περίοδο που η ΕΕ διαβουλεύεται για την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης για τις ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης, είναι στρατηγικά χρήσιμο η Ελλάδα να δείξει, ότι αν δεν επιβληθεί σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ιρλανδία ένας ελάχιστος συντελεστής (ώστε να σταματήσει η προσπάθεια υφαρπαγής επιχειρήσεων από άλλες χώρες-μέλη), η ίδια θα προβεί σε επιθετικές κινήσεις προστασίας της επιχειρηματικής της βάσης, με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
    Πως κυμαίνεται η φορολογία στην Ελλάδα
    Σήμερα ο βασικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτούς των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως των νεότερων μελών.
    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο συντελεστής φορολογίας των αδιανέμητων κερδών για το έτος 2010 ήταν 24% , για το 2011 είναι 23% και θα βαίνει μειούμενος κατά μια μονάδα ετησίως έως το 2014 οπότε και διαμορφωθεί στο 20%.
    Η φορολογία στα νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , πάντως είναι αισθητά χαμηλότερη . Συγκεκριμένα:
    -Στην Βουλγαρία ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία είναι 10%. Πρόκειται για έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη, και είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο, την τελευταία διετία, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία έχει σημειώσει αύξηση. Σήμερα, στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
    -Στην Κύπρο, όλες οι επιχειρήσεις στην Κύπρο υπόκεινται σε εταιρικό φόρο με ενιαίο συντελεστή 10%, με εξαίρεση τους ημικρατικούς οργανισμούς, για τους οποίους ο συντελεστής είναι 25%.
    -Στην Ρουμανία ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 16%, με εξαιρέσεις κάποιες ημικρατικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τη φορολογία, καθώς και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο συντελεστής φορολογίας των οποίων είναι 2-3%.
    -Στην Λετονία ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 15%.
    –Στην Λιθουανία είναι 20%, με ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων να υπόκεινται σε χαμηλότερο συντελεστή 10%.
    -Στη Σλοβακία όλες οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε εταιρικό φόρο με ενιαίο συντελεστή 19%.
    -Στη Τσεχία ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 20%.
    -Στη Σλοβενία είναι 20%, με απαλλαγές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έρευνα και τεχνολογία (R&D), που απασχολούν άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων, ή που απασχολούν νέους ασκούμενους – φοιτητές σε πρακτική εργασία.
    Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει συγκεντρωτικά τα βασικά δεδομένα για τους φορολογικούς συντελεστές σε όλες τις νεότερες χώρες της ΕΕ, ενώ συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν και η Ελλάδα.η Ελλάδα.
    Στον πίνακα φαίνεται ότι με εξαίρεση την Μάλτα, η Ελλάδα είχε για το 2010 τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, όπως και για το 2011 που ο συντελεστής θα μειωθεί σε 23%.
    Ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης για τις επιχειρήσεις ισχύει και για βαλκανικές χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Ο φορολογικός συντελεστής των κερδών στη Σερβία είναι 10%. Στην Κροατία, ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 20%, με εξαίρεση τις τουριστικές επιχειρήσεις όπου μειώνεται σε 10%, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ζώνες με μηδενική φορολόγηση. Τη χαμηλότερη φορολογία στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής έχει το Μαυροβούνιο, με συντελεστή 9%.
    Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις παλαιότερες και ανεπτυγμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όμως, έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από αρκετές χώρες ακόμη και από ισχυρή Γερμανία που έχει φορολογικό συντελεστή 15%:
    «Συνέταιροι» οι ελληνικές επιχειρήσεις με την εφορία
    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται στην πραγματικότητα , με συντελεστή που ξεπερνά το 50% ως ποσοστό του τζίρου τους, καθιστώντας τες «συνεταίρους» με την εφορία.
    Συγκεκριμένα , η πιο πρόσφατη έκθεση Doing Business(2009), υπολογίζει τη φορολογική επιβάρυνση μιας υποθετικής αντιπροσωπευτικής ελληνικής εταιρείας με συγκεκριμένες προδιαγραφές (ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ χωρών), ως ποσοστό του τζίρου στο 47,2%.
    Στο ποσοστό αυτό , εκτός από το φόρο εισοδήματος και τις κοινωνικές εισφορές, συνυπολογίζονται και επιβαρύνσεις όπως τα δημοτικά τέλη, φόροι διαφήμισης, τέλη χαρτοσήμου κ.α.
    Με δεδομένο ότι το 2010 οι φορολογικοί συντελεστές και γενικότερα οι εισφορές αυξήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτιμάται ότι σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ