«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, η ειρήνη πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια στο Ισραήλ κι επομένως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιστρέψει στα ευάλωτα σύνορα του 1967», είπε ο Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στην ομιλία του, η οποία ήταν αφιερωμένη στους στενούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Μετά την ομιλία στο AIPAC τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει σήμερα μια –«ιστορική» σύμφωνα με συνεργάτες του - ομιλία σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, μερικές ημέρες μετά τη δημόσια διαφωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την ειρηνευτική διαδικασία. «Θα παρουσιάσω μια θέση για μια ασφαλή ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη», είπε ενώπιον του AIPAC.
Αρκετές ήταν οι διαμαρτυρίες ακροατών που διέκοπταν την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την άρνηση της κατάστασης των Παλαιστινίων. Ωστόσο οι φωνές των διαμαρτυρόμενων καλύφθηκαν γρήγορα από τις επευφημίες πολλών αντιπροσώπων, με τους διαφωνούντες να οδηγούνται εκτός του κτιρίου από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Το ετήσιο φόρουμ του AIPAC είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός στο οποίο μετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, αλλά και ισραηλινοί αξιωματούχοι. Η Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων είναι η μεγαλύτερη ομάδα άσκησης φιλο-ισραηλινής επιρροής στις ΗΠΑ, με 100.000 μέλη.
Την ημέρα της άφιξής του στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 20 Μαΐου, ο Νετανιάχου απέρριψε τη θέση του Αμερικανού προέδρου που είχε ταχθεί την προηγούμενη ημέρα υπέρ της ίδρυσης ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», είχε δηλώσει ο Ομπάμα.
Σε ένα άνευ προηγουμένου στιγμιότυπο την Παρασκευή, ο Νετανιάχου δεν δίστασε να διαφωνήσει ανοικτά με τον Ομπάμα ενώπιον των κατάπληκτων δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα αναδίπλωσης στις γραμμές του 1967. Ο Νετανιάχου διάλεξε να ερμηνεύσει την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα για τα σύνορα του 1967 «με ανταλλαγές εδαφών, αποδεκτές από τις δύο πλευρές», ως ένα αίτημα στο Ισραήλ να αποσυρθεί στα πραγματικά σύνορα του 1967, τα οποία είχε ήδη χαρακτηρίσει στρατιωτικά «ευάλωτα».
Την Κυριακή, ενώπιον του AIPAC, ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε, εξηγώντας τη θέση του και επικαλούμενος την κακή ερμηνεία των δηλώσεών του. Μετά ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Ομπάμα για την «επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».
Ο Ομπάμα είπε ότι οι δηλώσεις τους απηχούν την πάγια αμερικανική πολιτική. «Αυτό που έκανα την Τρίτη ήταν να πω δημόσια αυτό που είχε αναγνωριστεί κατ΄ιδίαν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Ομπάμα.
«Σημαίνει ότι οι πλευρές αυτές καθαυτές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, θα διαπραγματευτούν ένα σύνορο που είναι διαφορετικό από εκείνο που υπήρχε στις 4 Ιουνίου του 1967», πρόσθεσε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στις πρώτες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής μόλις εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009.
Όλες οι προσπάθειές του απέτυχαν, με τις δύο πλευρές να μην καταλήγουν σε συμφωνία και με τους Παλαιστίνιους να επιδιώκουν στο εξής την αναγνώριση του κράτους τους στον ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το πολυήμερο ταξίδι (έξι ημέρες) του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, που είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν, θα του δώσει την ευκαιρία να διατυπώσει τις δικές του παραμέτρους για την ειρήνη. Μια τέτοια πρωτοβουλία θεωρείτο ως το μόνο μέσο να εμποδιστεί ένα μονομερές διάβημα των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.
Στο μεταξύ επετεύχθη η συμφιλίωση-έκπληξη μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου, επικεφαλής ενός συνασπισμού στο οποίο μετέχουν κόμματα που αντιτίθενται σε κάθε συμφωνία με τους Παλαιστινίους, επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους που δέχτηκαν να μοιραστούν την εξουσία με τη Χαμάς.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει, κυρίως εξαιτίας της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη. Ούτε ο Ομπάμα ούτε ο Νετανιάχου έδωσαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Αρκετή είναι η στήριξη του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν επί δεκαετίες οι στενές σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, με λίγους γερουσιαστές να μιλούν υπέρ των Παλαιστινίων.
«Η στήριξη προς το Ισραήλ δεν διχάζει την Αμερική, αλλά την ενώνει, ενώνει το παλιό με το καινούργιο, τους φιλελεύθερους και με τους συντηρητικούς, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς», είπε ο Νετανιάχου στην ομιλία του.
Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον θεωρείται ευρέως ως μέρος μιας ισραηλινής διπλωματικής προσπάθειας να πειστούν μείζονες διεθνείς παράγοντες να αντιταχθούν στην επιδίωξη των Παλαιστινίων για αναγνώριση του κράτους τους.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.