• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

    Θανατηφόρα αϋπνία: Σπάνια, αλλά υπάρχει

    Η αϋπνία είναι μια εξαιρετικά συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία χαλάρωσης τις νυχτερινές ώρες και/ή τη δυσκολία παραμονής σε κατάσταση ύπνου για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα ο ύπνος να μην είναι ποιοτικός και αποκαταστατικός.

    Για μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού, μόλις 100 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, η αϋπνία αποτελεί χρόνια κατάσταση και οδηγεί εν τέλει στο θάνατο.


    Η θανατηφόρα αϋπνία είναι αποτέλεσμα βλάβης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην περνά ποτέ από το στάδιο της συνειδητότητας στο στάδιο του ύπνου. Η βλάβη εντοπίζεται στο θάλαμο, ένα τμήμα νευρικού ιστού στο κέντρο του εγκεφάλου, και προκαλείται από ένα είδος πρωτεϊνών που ονομάζονται πριόντα (prion).

    Όπως και η κοινή αϋπνία, η θανατηφόρα αϋπνία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η εφίδρωση, το τρέμουλο, η άνοια, οι παραισθήσεις και το άγχος. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία και οδηγεί τον πάσχοντα στο θάνατο σε διάστημα από επτά μήνες έως τρία χρόνια.

    Η θανατηφόρα αϋπνία μπορεί να είναι είτε κληρονομική (οικογενής θανατηφόρα αϋπνία) είτε άγνωστης αιτιολογίας (σποραδική θανατηφόρα αϋπνία).

    Τα πριόντα ξεκινούν να «δηλητηριάζουν» λίγο-λίγο τα νευρικά κύτταρα στο θάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος αλληλεπιδρά με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τον έλεγχο λειτουργιών όπως η παραγωγή ορμονών, η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός.

    Στα υγιή άτομα, τα επίπεδα των ορμονών και η πίεση μεταβάλλονται τις βραδινές ώρες ώστε να επέλθει η χαλάρωση και ο ύπνος. Ωστόσο, στα άτομα που πάσχουν από θανατηφόρα αϋπνία, δεν παρατηρούνται αυτές οι μεταβολές κι έτσι ο οργανισμός αδυνατεί να περάσει σε κατάσταση ύπνου.

    Πριν από ένα περίπου χρόνο, Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν κλινική δοκιμή ώστε να εξετάσουν εάν η χορήγηση αντιβιοτικού μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη δράση των πριόντων στον εγκέφαλο.

    Πηγή: BBC Future, onmed.gr

    nooz.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ