• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

    Έχουμε αφανίσει τα μισά ζώα του κόσμου από το 1970

    Η νέα έκθεση Living Planet Index του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) ανοίγει με ένα εκπληκτικό στατιστικό στοιχείο: έχουμε αφανίσει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό των σπονδυλωτών ζώων από το 1970. Οι κύριοι ένοχοι; Η εκμετάλλευση (δηλαδή, η υπεραλίευση και το υπερβολικό κυνήγι) και η υποβάθμιση των οικοτόπων.
    Τα στοιχεία του WWF δείχνουν ότι οι μειώσεις των ειδών διαφέρουν ανάλογα με τους οικότοπους και τη γεωγραφική περιοχή. Στις τροπικές περιοχές σημειώθηκαν μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ στις εύκρατες περιοχές - όπως η Βόρεια Αμερική – μικρότερες. Τα είδη στη Γη και στο θαλάσσιο νερό μειώθηκαν περίπου κατά 39 τοις εκατό. Αλλά στα ζώα του γλυκού νερού - βατράχια, ψάρια, σαλαμάνδρες κλπ- υπήρξε μια πολύ έντονη μείωση του 76 τοις εκατό. Ο κατακερματισμός του φυσικού περιβάλλοντος και η ρύπανση (σκεφτείτε την ανάπτυξη των φυκιών) ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου των ειδών του γλυκού νερού.
    Οι μειώσεις προκλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από το ολοένα και πιο αυξανόμενο αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη Γη. «Η ανθρωπότητα χρειάζεται σήμερα την αναγεννητική ικανότητα 1,5 πλανητών σαν τη Γη για να παρέχει τα οικολογικά αγαθά και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο», σύμφωνα με την έκθεση.
    Η κατανάλωση άνθρακα - η καύση των ορυκτών καυσίμων - αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο και αυξανόμενο κομμάτι της ζήτησης με την οποία επιβαρύνουμε τη γη. «Το 1961, ο άνθρακας αποτελούσε το 36 τοις εκατό του συνολικού αποτυπώματός μας, αλλά από το 2010 (το έτος για το οποίο είναι διαθέσιμο το πιο πλήρες σύνολο δεδομένων), αποτελούσε το 53 τοις εκατό». Σε επίπεδο χωρών, η Κίνα είναι σήμερα αυτή που εξαντλεί περισσότερο τους πόρους της γης. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20 τοις εκατό της συνολικής ζήτησης, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 13,7 τοις εκατό.
    Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσουμε επειγόντως την τύχη των μη ανθρώπινων ειδών στον κόσμο. Καταρχήν, πολλοί από αυτούς είναι οικονομικοί. Οι μέλισσες, για παράδειγμα, είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία στις ΗΠΑ. Επίσης, θα προστεθούν άλλα 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050. Αυτοί οι άνθρωποι θα χρειάζονται νερό για να πιουν, μέρη για να ζήσουν και τροφή για να φάνε. Πολλοί από αυτούς θα γεννηθούν στις φτωχότερες, πιο αγροτικές περιοχές του κόσμου, περιοχές όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από την γη και τους πόρους της για να επιβιώσουν.
    Στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές, ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις της λειψυδρίας. Η εξυπνότερη χρήση του νερού θα οδηγήσει σε λιγότερη υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του γλυκού νερού, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της μείωσης του πληθυσμού των ειδών του γλυκού νερού. Εν ολίγοις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αφανισμό των ειδών ως ένα σοβαρό πρόβλημα. Ή, μπορεί να το θεωρούμε ως ένα σύμπτωμα μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας και τις τσέπες μας. Η έκθεση του WWF πάντως παρουσιάζει μια συγκλονιστική περίπτωση, στην οποία πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ