Εάν θέλετε να έχει η σαμπάνια σας την καλύτερη γεύση, φροντίστε να την πίνετε παγωμένη - και θα έχετε ως πρόσθετο όφελος ότι θα προστατεύσετε την… όρασή σας.
Ερευνητές από την περιοχή Champagne της Γαλλίας ανακάλυψαν ότι όσο πιο ζεστό είναι ένα μπουκάλι σαμπάνιας, τόσο πιο γρήγορα εκτινάσσεται ο φελλός όταν το ανοίγουμε.
Οι γάλλοι επιστήμονες λένε ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι τα αέρια των φυσαλίδων κινούνται ταχύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να αυξάνεται και η ταχύτητα του φελλού.
Τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με τα μάτια; Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογία, το σχεδόν ένα πέμπτο των σοβαρών τραυματισμών στα μάτια που καταγράφηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ οφειλόταν στους… ιπτάμενους φελλούς σαμπάνιας!
Όταν, λοιπόν, η θερμοκρασία της σαμπάνιας δεν είναι χαμηλή και ο φελλός εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα, ο χρόνος που έχει κανείς για να φύγει από το δρόμο του είναι ελάχιστος.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Reims Champagne-Ardenne αναφέρουν ότι ένα μπουκάλι σαμπάνια περιέχει κατά μέσον όρο 10 εκατομμύρια φυσαλίδες, καθώς και ότι κάθε αύξηση στην θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει στην συσσώρευση περισσότερης πίεσης μέσα στο μπουκάλι.
Μερικές φορές, αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να κάνει τον φελλό να εκτιναχθεί από μόνος του, παρότι δέχεται μόλις το 5% της συσσωρευμένης πιέσεως (η υπόλοιπη εκτονώνεται με την «έκρηξη» που ακούγεται την ώρα που βγαίνει ο φελλός, σύμφωνα με τους ερευνητές).
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα που έκαναν και στην οποία άνοιγαν σαμπάνιες οι οποίες είχαν εκτεθεί σε διάφορες θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία κάμερα υπερύθρων για να καταγράφουν σε αργή κίνηση την ταχύτητα των φελλών, ενώ με μία άλλη μέθοδο που λέγεται χρωματογραφία αερίων υπολόγισαν πόσο γρήγορα χάνει η σαμπάνια το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) όταν πια έχει σερβιριστεί.
Όπως διαπίστωσαν, η πίεση στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού σαμπάνιας φτάνει έως τα 620,1 kPa (kN/m2) - μία πίεση μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει στο εσωτερικό της ρόδας του αυτοκινήτου.
Επιπλέον, τόσο η θερμοκρασία όσο και το μέγεθος του ποτηριού μπορεί να επηρεάσουν τις φυσαλίδες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού.
Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα ποτήρια χάνουν το διοξείδιο του άνθρακα τουλάχιστον τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι τα ποτήρια-σωλήνες και τα επίπεδα ποτήρια σαμπάνιας, με συνέπεια να χάνει πιο γρήγορα το ποτό τη γεύση του.
Αντίστοιχα, όταν σερβίρεται σε πλαστικό ποτήρι η γεύση της μπορεί να αλλάξει, διότι τα τοιχώματά του είναι υδρόφοβα και προσκολλώνται πάνω τους οι φυσαλίδες, οι οποίες και της προσδίδουν την χαρακτηριστική γεύση της.
Τα στοιχεία αυτά ισχύουν και για τα άλλα αεριούχα ροφήματα, λένε οι ερευνητές - μεταξύ αυτών το ανθρακούχο νερό, τα αναψυκτικά με ανθρακικό και ο αφρώδης οίνος.
Το ιδανικό, καταλήγουν, είναι να πίνει κανείς παγωμένη σαμπάνια, που διατηρεί περισσότερο τις φυσαλίδες της, και σε ποτήρι-σωλήνα ή στο κλασικό επίπεδο ποτήρι σαμπάνιας.
Πηγή : Web Only
ygeia.tanea.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.