• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

    Νόμιμη η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

    Αξιοποιήσιμη φαίνεται να είναι τελικά η λιστα Λαγκάρντ σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, παρά το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν υποκλοπής.Το σκεπτικό είναι ότι στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής (οι οποίες είναι σε βαθμό κακουργήματος) το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ιδιωτικού. Αρα η λίστα Λαγκάρντ θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί από τους υπουργούς των Οικονομικών και τις διωκτικές αρχές.

    Την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης λέει αποκλειστικά στο protothema.gr ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει ένα δεύτερο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ έτσι ώστε να την συγκρίνουμε με την πρώτη που έχουμε στα χέρια μας».

    Προφανώς με την απόφαση της αυτή η κυβέρνηση διαμηνύει στον τέως υπουργό ότι δεν τον εμπιστεύεται για το ποια ονόματα παρέλαβε και για το πoια παρέδωσε αφού ο ίδιος είχε την λίστα στο γραφείο του για πάνω από 6 μήνες χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν αξιοποιείται η όχι.

    Επίσης η απόφαση του Γιάννη Στουρνάρια να ζητήσει ένα δεύτερο αντίγραφο είναι σαφές ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τους πρώην υπουργούς Οικονομικών και ειδικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε παραλάβει την λίστα στις αρχές του 2011 , παρέδωσε επιλεκτικά κάποια ονόματα για έλεγχο αλλά ουδέποτε έγινε γνωστό εάν πράγματι ελέγχθηκαν.

    Την ίδια ώρα πάνω "από δέκα κορυφαία στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα προσπαθήσουν από σήμερα το πρωί να εξιχνιάσουν τα μυστήρια της περίφημης λίστα Λαγκάρντ ( ή λίστα Φαλτσιάνι ) έστω και με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση που η λίστα κρυβόταν από τον τέως υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου .

    Η λίστα ανοίγει για πολλοστή φορά σήμερα το πρωί αλλά αυτή την φορά θα ελεγχθούν με άκρα μυστικότητα τα 1991 ονόματα.

    «Εμείς θέλουμε να συλλάβουμε κάποιους για φοροδιαφυγή. Δεν μας ενδιαφέρει να βάλουμε κάποιον φυλακή. Ας πληρώσει ότι πρέπει να πληρώσει και ας πάει σπίτι του», λένε με νόημα στελέχη που έχουν γνώση της νομοθεσίας.

    Οι άντρες του Σώματος Δίωξης πρέπει να βάλουν στο μικροσκόπιο τα 1991 ονόματα και να διασταυρώσουν τις καταθέσεις με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Πρόκειται για μια δουλειά η οποία δεν θα διαρκέσει πάνω από είκοσι ημέρες. Βέβαια το πιθανότερο είναι ότι σήμερα αυτοί οι λογαριασμοί ή θα έχουν κλείσει ή θα είναι κενοί.

    Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον είκοσι μηνών. ´Εάν οι έλεγχοι είχαν γίνει τότε το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισπράξει πολλά λεφτά από φόρους βεβαιώνουν σήμερα έγκυρες πήγες του υπουργείου Οικονομικών.

    Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα καθώς η συγκεκριμένη λίστα που κατέληξε στα χέρια του κ. Βενιζέλου δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν αν είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ ή μέρος αυτής, δεδομένης της παραδοχής του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν παρέδωσε όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη, παρά μόνο όσα έκρινε ο ίδιος σημαντικά.

    Επίσης μέγα ερώτημα προκύπτουν και είναι τα εξής 1)γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε και παρέλαβε άτυπα την λίστα Λαγκάρντ και 2) γιατί όταν την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν τον ενημέρωσε αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, τα στοιχεία που κράτησε στην κατοχή του από μια «άχρηστη» λίστα, τι απέγιναν;

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ άλλαζε χέρια άτυπα επί ενάμιση χρόνο περίπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρώην κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ολόκληρη η λίστα παρεδόθη στον κ. Παπακωνσταντίνου από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κα Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς πρωτόκολλο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη σειρά του έδωσε ανεπίσημα τη λίστα στον κ. Διώτη, ο οποίος επίσης ανεπίσημα εγχείρησε στον κ. Βενιζέλο τη λίστα που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βενιζέλος μετά τις αναφορές ότι η λίστα έχει χαθεί απέστειλε σήμερα επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα που είχε παραλάβει από τον κ. Διώτη.

    Έτσι, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που κυκλοφορούσε η συγκεκριμένη λίστα από χέρι σε χέρι, καθώς αυτός ο τρόπος την καθιστούσε κατ’ ουσίαν «άχρηστη», όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Διώτης τότε ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να κάνει χρήση της λίστας, αφού η Ελβετία καταγγέλλει κάθε χώρα που χρησιμοποιεί στοιχεία προερχόμενα από εκεί, όταν αυτά αποτελούν προϊόντας υποκλοπής. Λόγω των άτυπων παραδόσεων από χέρι σε χέρι ο κ. Διώτης υποστήριξε τότε πως είναι αδύνατο να μάθει τον τρόπο προέλευσης και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους, προς αποφυγή αντίδρασης της Ελβετίας. Ως εκ τούτου η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

    Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ έχουν την πληροφόρηση ότι η αρχική λίστα περιέχει ονόματα και ποσά καταθέσεων. Άρα είναι άμεσα αξιοποιήσιμη . Κάτι τέτοιο καταρρίπτει την δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δίπλα στα ονόματα δεν αναγραφόταν συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον ειπώθηκε ότι σε κάποια άλλα από τα ονόματα αυτά αναγράφονταν ναυτιλιακές καταθέσεις, οι οποίες δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, άρα δεν προέκυπτε λόγος για κάποιο έλεγχο.

    Το συμπέρασμα που καταλήγουν οι άνθρωποι που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πως η λίστα που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη είχε μηδενική χρησιμότητα, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα τόσο για τα στοιχεία που κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια τέτοια απόφαση.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επέλεξε να απομονώσει συγκεκριμένα στοιχεία από τον επίσημο κατάλογο που είχε λάβει από την γαλλική πλευρά αλλά και για ποιο λόγο απέκρυψε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και το Σώμα Δίωξης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της επίσημη λίστα και όχι «κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία».


    πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ