• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

    Γουατεμάλα: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος τάφος των Μάγια (vid)

    Ένα νέο τάφο ανώτατου άρχοντα των Μάγια ανακάλυψαν επιστήμονες στη Γουατεμάλα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο τάφο που βρέθηκε στην Κεντρική Αμερική. Χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι ο τάφος είχε κατασκευαστεί μεταξύ 700 και 400 π.Χ.

    Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες το ονόμασαν «ένοικο» του τάφου K'utz Chman, το οποίο στην γλώσσα των Μάγια σημαίνει Παππούς-γύπας, λόγω ενός ανθρωπόμορφου αγαλματιδίου με κεφάλι γύπα που βρέθηκε στον χώρο του τάφου.

    Ο γύπας συμβόλιζε την δύναμη και την οικονομική ευμάρεια και αφορούσε κυρίως σεβάσμιους ηλικιωμένους, έτσι οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο K'utz Chman κατείχε ανώτατη θέση στην κοινωνική ιεραρχία.

    «Ήταν σίγουρα ένας μεγάλος αρχηγός» δήλωσε ο αρχαιολόγος που επίβλεπε τις ανασκαφές, Μιγκέλ Ορέγκο. «Αυτός γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ των Ολμέκων και άλλων πολιτισμών των Μάγια στην κεντρική Αμερική».

    Στον τάφο δεν βρέθηκαν διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα, αλλά ανακαλύφτηκαν κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους. Στην κρύπτη βρέθηκαν επίσης έξι γυναικεία αγαλματίδια, λαξευμένα από πέτρα.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ