• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

    Αχαΐα: Τέσσερα χρόνια μετά ένας στους τρεις σεισμόπληκτους ακόμα περιμένει αποζημίωση!

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που συνεκλήθη στα Λουσικά Αχαΐας παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων και τις ανοικτές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται.
    Να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο καλωσόρισε στα Λουσικά ο Δήμαρχος Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ο οποίος εν συντομία έθεσε σειρά ζητημάτων της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο, χαρακτήρισε την Δυτική Αχαΐα ως μια εξαιρετικά παραγωγική περιοχή, με πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η απουσία σύγχρονων υποδομών δεν ευνοεί την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτών στον βαθμό που θα έπρεπε. «Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, όπως η Ολυμπία Οδός, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πεδίο καθημερινής πίεσης προς τις αρμόδιες πλευρές», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες κατάφεραν να επιβάλουν την απαίτηση της επανεκκίνησης τόσο της «Ολυμπίας» όσο και της «Ιονίας» Οδού, σύμφωνα με το thebest.gr
    Αναφορά έκανε, ακόμα, ο Περιφερειάρχης στα έργα ΕΣΠΑ που έχουν ενταχθεί στην Δυτική Αχαΐα και στη δυναμική της περιοχής στον αγροτικό τομέα.
    Για το θέμα των σεισμοπλήκτων, στην εισήγηση του προς το Σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανέφερε αρχικά ότι «στις 8 Ιουνίου του 2008 η περιοχή μας επλήγη από ισχυρό σεισμό με ένταση 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο, περίπου, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ο σεισμός εκείνος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις γεγονός που απαίτησε και εξακολουθεί να απαιτεί την σημαντική κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων».
    Και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων οφείλουμε να δούμε τους αριθμούς. Για τους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας η Υπηρεσία έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα για παρεμβάσεις αποκατάστασης σεισμοπλήκτων ποσό ύψους 158 εκατ. ευρώ.
    Από τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί, ανά έτος, τα παρακάτω κονδύλια:
    2008 : 2 εκατ. ευρώ
    2009 : 20,5 εκατ. ευρώ
    2010 : 12,6 εκατ. ευρώ.
    2011 : 37,5 εκατ. ευρώ
    2012 : 5,1 εκατ. ευρώ.
    Συνολικά έχουν διατεθεί κονδύλια ύψους 79,5 εκατ. ευρώ έναντι εγκεκριμένου ποσού ύψους 158 εκατ. ευρώ, δηλαδή εδώ έχουμε ένα «άνοιγμα» της τάξεως 78,5 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την Ενότητα της Ηλείας η εξέλιξη των καταβολών προς τους πληγέντες, ανά έτος, έχει ως εξής:
    2008 : 1,5 εκατ. ευρώ
    2009 : 15,6 εκατ. ευρώ
    2010 : 7,6 εκατ. ευρώ
    2011 : 17,6 εκατ. ευρώ
    2012 : 3,1 εκατ. ευρώ
    Συνολικά στην Ενότητα της Ηλείας έχουν διατεθεί, περίπου, 45,6 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών αναγκών 47,1 εκατ. ευρώ».
    «Αθροίζοντας τις καταβολές για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Αλεξόπουλος, «παρατηρούμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 125, 1 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών αναγκών της τάξεως των 196,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από το σύνολο των αναγκών έχει διατεθεί το 63,6%. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η «καλύτερη» χρονιά απ’ όλες ήταν το 2011, όταν μπορέσαμε να εκταμιεύσουμε 55, 1 εκατ. ευρώ ή το 44% του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι εξελίσσεται αρνητικά η ροή της χρηματοδότησης για το 2012, αφού είναι μόλις 8,2 εκατ. ευρώ τα χρήματα που μας έχουν διατεθεί».
    Και πρόσθεσε: «Στο σημείο αυτό εμφανίζονται τρία παρεμφερή προβλήματα.
    -Το πρώτο είναι η πολύ χαμηλή ροή της χρηματοδότησης φέτος.
    -Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έχουν πιστοποιήσει οφειλές προς δικαιούχους ύψους 16,6 εκατ. ευρώ που η καταβολή είναι αδύνατη λόγω έλλειψης πιστώσεων
    -Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι από τον Απρίλιο που μας πέρασε οι Υπηρεσίες μας έλαβαν εντολή να μην εγκρίνουν εργασίες αποκατάστασης, παρότι εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1/1/2011 που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, το πρόβλημα της αποκατάστασης των σεισμοπαθών του 2008, παρέμεινε και παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της μας.
    Έχουμε μια πυκνή αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών ενώ επίμονα και συνεχή ήταν τα προσωπικά διαβήματα και οι παραστάσεις μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται αδιάκοπα και στην παρούσα φάση έχει τρεις τακτικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να διατεθούν από το Υπουργείο Οικονομικών τα 16,6 εκατ. ευρώ που αποτελούν οφειλές προς δικαιούχους από πιστοποιημένες εργασίες. Το να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι άμεσα αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Ο δεύτερος στόχος είναι να αρθεί η απαγόρευση της έγκρισης εργασιών αποκατάστασης ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες για τους πληγέντες που έχουν τις αιτήσεις τους σε εκκρεμότητα. Ο τρίτος στόχος είναι να διεκδικήσουμε, πέραν των πιστοποιημένων 16,6 εκατ. ευρώ, περαιτέρω πόρους για να πάνε στην αποκατάσταση και στους πληγέντες».
    Τέλος ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει, επί το ευνοϊκότερο, ο τρόπος αποπληρωμής των δανείων που αφορούν υπόχρεες επιχειρήσεις.





    troktiko.eu

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ