• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

    Έρχεται ο μεγάλος αδελφός για όλους τους φορολογουμένους

    Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογουμένων για τους οποίους θα συλλέγονται στοιχεία από δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα επεξεργάζεται στοιχεία από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς. Η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ανωτέρω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

    Η εγκύκλιος προβλέπει πως τα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια, οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, κ.ά., θα υποχρεούνται στο εξής να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης θα αποστέλλονται και στοιχεία συναλλαγών καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος.

    Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από τον νόμο. Ομοίως, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές (ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου, ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού, ημερολογιακό έτος είσπραξης, ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου). Στην περίπτωση δε που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.

    Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος (ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο υπόχρεου, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές). Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ, κ.λπ.).





    dailynews24.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ