ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ-ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το αποτέλεσμα της επιμονής των δανειστών για πωλήσεις σε fund ακόμη και κάποιων κατηγοριών δανείων που σήμερα προστατεύονται, ήταν οι συζητήσεις να καταλήξουν και πάλι σε αδιέξοδο. Το νέο ραντεβού του Κουαρτέτου με τον κ. Σταθάκη είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο (19/03/2016).
Χθες, Πέμπτη (17/03/2016), όταν ο υπουργός εξήλθε από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου κατά την οποία συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι «έχουμε απόσταση», διευκρινίζοντας ότι οι δανειστές εξαιρούν από τις πωλήσεις ένα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται και συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία), αλλά όχι όλα.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Το βέβαιο είναι ότι το προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες δεν περνάει στο σύνολό του από τις «Συμπληγάδες» των Θεσμών που θέλουν οι τράπεζες να μπορούν να πουλήσουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς ειδικούς όρους και χωρίς διαχωρισμούς.
Η ελληνική πρόταση
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, που δεν γίνεται δεκτή, προβλέπει εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση, των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αναστολής πώλησης και μεταβίβασής τους μέχρι τις 15 Απριλίου. Το τί θα γίνει μετά και ποιά από τα δάνεια θα απολαμβάνουν προστασίας από πώληση σε funds, θα καθοριστεί από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Οι θεσμοί θέλουν και τα εξυπηρετούμενα
Οι θεσμοί πιέζουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, ακόμη και των εξυπηρετούμενων χωρίς κανέναν περιορισμό, με στόχο να δημιουργηθεί μια νέα αποδοτική αγορά, η οποία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά και διαχείριση όσων δανείων οι Τράπεζες επιθυμούν να «ξεφορτωθούν».
Σε τι όμως θα εξυπηρετούσε η πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων τις Τράπεζες; Μα θα κάνει μεγαλύτερη την απόδοση και μικρότερο το ρίσκο για τα προς πώληση χαρτοφυλάκιά τους με αποτέλεσμα να πετύχουν καλύτερες τιμές στην πώληση και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα από τα funds.
Τα «κόκκινα» δάνεια παρουσιάζουν αυξητική τάση και οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξησή τους μέσα στο 2016 και με δεδομένο το οικονομικό περιβάλλον εκτιμάται ότι θα αργήσουν οι Τράπεζες να καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταθέτες και τους επενδυτές. Οπότε για την εξασφάλιση ρευστότητα πουλάνε τα δάνειά τους και για να είναι ελκυτικά τα πακέτα, όχι μόνο τα «κόκκινα».
Ουσιαστικά, πουλώντας και τα εξυπηρετούμενα δάνεια (που είναι αποδοτικά χωρίς ρίσκο) επιλέγουν να θυσιάσουν τα μελλοντικά τους κέρδη από την πώληση των εξυπηρετουμένων δανείων προκειμένου να πάρουν ζεστό χρήμα αλλά και να πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές το χαρτοφυλάκιο τους.
Δηλαδή τα «κοράκια» προκειμένου να φορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ζητούν από τις τράπεζες και εξυπηρετούμενα προκειμένου να δώσου την πολυπόθητη ρευστότητα στις τράπεζες.
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα των... «κορακιών»
Μετά τη λήξη της παράτασης της αναστολής πώλησης των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων, των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, στις 15η Απριλίου 2016, θα έρθει και το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες της πώλησής τους σε funds –των δανείων που τελικά θα έχει συμφωνηθεί ότι μπορούν να μεταβιβάζονται.
Και επειδή ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες σημαντικότερο ακόμη από το ποια δάνεια θα πωληθούν σε ξένα funds είναι οι προϋποθέσεις πώλησής τους που θα καθορίζουν πώς θα λειτουργήσει ολόκληρη η αγορά. Η νομοθεσία που αναμένεται θα καθορίσει τα όρια θα υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο δανεισμού ή εμπορικής αξίας της κατοικίας του δανειολήπτη προκειμένου τα δάνεια αυτά να μην πωλούνται αλλά να παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει άδεια μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης και αναμένεται ότι με την ολκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθούν οι πρώτες άδειες σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Τονίζεται ότι για να συστήσει ένας επιχειρηματίας μια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων απαιτείται ένα μικρό μετοχικό κεφάλαιο. Ειδικότερα, μόλις 100.000 ευρώ χρειάζονται για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα και να συστήσει εταιρεία τέτοιου σκοπού.
Μάλιστα, προς το παρόν, δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για εποπτεία του από τη Τράπεζα της Ελλάδος.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.