Σχέδια έκτακτης ανάγκης κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, για πιθανό «bail-in» στις καταθέσεις, εν μέσω φόβων ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ενα ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013, γράφουν οι Financial Times, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το πλάνο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα συμφωνούνταν με τους δανειστές. «Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε μία πηγή των Financial Times για το θέμα. «Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως», συμπλήρωσε.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για εκκαθάριση όποιας ελληνικής τράπεζας ή για bail-in στις καταθέσεις, μία διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την δήλωση της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι αφερέγγυες, ή αν τραβήξει την «πρίζα» της έκτακτης χρηματοδότησης.
Με τις τράπεζες κλειστές από τη Δευτέρα, τους Ελληνες να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ την ημέρα και τις εντολές κίνησης να απαιτούν έγκριση από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, δύο ανώτατοι τραπεζίτες της Αθήνας δήλωσαν στους Financial Times ότι τα αποθέματα της χώρας σε ρευστό μπορούν να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Με δεδομένο ότι αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μεν ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα, τόνισε ένας από τους τραπεζίτες.
Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης, σημειώνουν οι Financial Times.
Μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα. «Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος», ανέφερε ένας αναλυτής στους Financial Times.
Διαψεύδει η Κατσέλη για κούρεμα αλλά παραδέχεται πρόβλημα στη ρευστότητα από Δευτέρα
Διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα των Financial Times η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας Λούκα Κατσέλη περί σχεδίων στις τράπεζες για «κούρεμα» στιςε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
Με παρέμβασή της στο ΣΚΑΪ, η κυρία Κατσέλη υποστήριξε πως το εν λόγω δημοσίευμα είναι «τελείως ανυπόστατο» και «εκ του πονηρού». Σημείωσε πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες. Οπως είπε διέψευσε και στους FT που επικοινώνησαν μαζί της τις πληροφορίες αυτές και διαβεβαίωσε ότι«δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο που να επεξεργάζεται καμία τράπεζα». Είπε ωστόσο ότι αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει η ΕΚΤ και οι εποπτικές αρχές, και είναι κάτι που το αξιολογούν διαρκώς. Παραδέχθηκε πάντως πως οι τράπεζες, από τότε που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του ESM επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, ωστόσο το διαχώρισε με τα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ
Οταν ρωτήθηκε η επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας μέχρι πότε θα έχουν χρήματα τα ΑΤΜ επανέλαβε πως η ρευστότητα είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος τραπεζικής αργίας – την Δευτέρα το βράδυ. Εξάρτησε ωστόσο τη συνέχεια από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ το πρωί της Δευτέρας. «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα προσδιορίσουν πλαίσιο χρηματοδότησης τραπεζών τις επόμενες ημέρες» τόνισε. Και παραδέχθηκε ότι εάν δεν υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση από ELA και πρόσθετη χρηματοδότηση «τότε βεβαίως θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης τις επόμενες ημέρες». Οσο για το ύψος του ποσού των αναλήψεων, αρκέστηκε να πει ότι εξαρτάται από την συνολική ρευστότητα στο σύστημα.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.