• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

    Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας


    Ένας από τους σπουδαιότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Βελέντζας, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Βελέντζας εμφανίστηκε σε παραπάνω από 200 ταινίες όλων των ειδών, πολλές από τις οποίες έχουν γράψει Ιστορία. Αρκεί, ενδεικτικά να αναφέρουμε τις κωμωδίες Ένας βλάκας και μισόςΤης κακομοίρας, Έξω οι κλέφτες και Κάτι κουρασμένα παλικάρια. Σε πολλές ταινίες υποδύθηκε χωροφύλακες και στρατιωτικούς.

    Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του έγινε το 1948 στην ταινία Οχυρό 27 και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο με το έργο Η απαγωγή της Σμαράγδως του Θιάσου Β. Αργυρόπουλου. Οι θεατρικές  συνεργασίες του με τους θιάσους Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. είχαν ως αποτέλεσμα μια πλούσια θεατρική καριέρα.

    Η χαρακτηριστική, βαριά φωνή του Γ. Βελέντζα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε μεταγλωττίσεις κινηματογράφου και τηλεόρασης.

    Πολλοί θα την θυμούνται από την σειρά Το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Για την ταινία του Πατρίς Βιβάνκος Ζωή χαρισάμενη (1993) ο Βελέντζας κέρδισε το βραβείο β' ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια από τις τελευταίες ταινίες του ήταν το Αίνιγμα του Γιάννη Σολδάτου, στην οποία ο Βελέντζας συμπρωταγωνίστησε με τον Θανάση Βέγγο, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία.

    «Ο Γιώργος Βελέντζας ήταν ο παντοτινός δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας. Πρωτοεμφανίστηκε στο πανί και στη σκηνή ήδη το 1948, και μέχρι το 2011, οπότε έπαιξε για τελευταία φορά στο Εθνικό Θέατρο, συμμετείχε σε εκατοντάδες ταινίες και παραστάσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

    «Χάρη στο ταλέντο του στάθηκε άξια πλάι σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές και έγινε ένα από τα πιο οικεία και αγαπητά κινηματογραφικά πρόσωπα πολλών γενεών συμπατριωτών μας» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ