• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

    Bild: "Στο σφυρί βγαίνουν νησιά, λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες και γήπεδα" - H Eλλάδα ξεπουλάει για να χρηματοδοτήσει την διάσωσή της! (vid)

    Ένα "μπαράζ" ξεπουλήματος, νησιών,παραλιών, λιμανιών και αεροδρομίων ξεκινάει άμεσα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το  τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ  αφού οι δανειστές ΔΕΝ διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.
    Δηλαδή η κυβέρνηση προχώρησε σε μια επώδυνη συμφωνία η οποία, επί του πρακτέου θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Ελλάδα. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι και τόσο επωφελής, καθώς με την λήξη της η χώρα δεν θα έχει τίποτα και πάλι θα αναζητά "ρευστό" για να ζήσει.
    Οι διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ οδεύει προς ολοκλήρωση. Η δημιουργία του Ταμείου από το ελληνικό κράτος με περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
    Η γερμανική εφημερίδα Βild δημοσιεύει ένα αναλυτικό κατάλογο με τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκεται να εκποιηθούν τα οποία περιλαμβάνουν:
    μαρίνες, π.χ., στην Επίδαυρο ή στο νησί της Ύδρας (τιμή ασαφής)
    Λιμάνια: ΟΛΠ - ΟΛΘ (αναμενόμενα έσοδα: 600.000.000 Ευρώ).
    Μερικά από τα 6.000 νησιά θα μπορούσε να είναι στη λίστα (όπως και στην κυβερνητική έκθεση του 2013). ¨'Ηδη ο Αμερικανος δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε το νησί του Αγίου Θωμά για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
    παραλίες, π.χ. στην Ερμιόνη στην Πελοπόννησο
    14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, Κέρκυρα, Κως (αναμενόμενα έσοδα: 1,3 δισ. ευρώ).
    2 Airbus (τιμή: 10 εκατομμύρια ευρώ)
    2.500 κτίρια του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο των σιδηροδρόμων. Κτίρια στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη)
    77.332 στρέμματα δημόσιας γης
    ιαματικές πηγές, όπως στις Θερμοπύλες (Κεντρική Ελλάδα)
    Στάδια και αίθουσες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για παράδειγμα, «Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου» (91 εκτάρια).
    Πολλά ξενοδοχεία (συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου).
    Η πρώην αμερικανική αεροπορική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη.
    Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα έσοδα από την εκποίηση των παραπάνω θα είναι πολύ λιγότερα από τα 50 δισ. ευρώ που εκτιμά πως θα αντλήσει η κυβέρνηση.
    Παράλληλα η κυβέρνηση της Αθήνας αποφάσισε να μην ψηφιστούν αύριο από το ελληνικό κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους ενισχύοντας την ενόχλησή τους.

    Τελευταία δημοσίευση: 09:49Διεθνή
    Bild: Στο «σφυρί» βγάζει η Ελλάδα νησιά, λιμάνια, παραλίες και γήπεδα - ΒΙΝΤΕΟ
     
    Οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους, είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", το οποίο κάνει μία αναφορά στους ξένους δισεκατομμυριούχους που είναι ήδη κάτοχοι ελληνικών νησιών. Για παράδειγμα, ο γνωστός ηθοποιός, Τζόνι Ντεπ, ο οποίος αγόρασε το νησί Στρογγυλή κοντά στο Μαράθι, και ο Αμερικανός μεγιστάνας, Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος μαζί με τον Ιταλό εκατομμυριούχο Αλεσάντρο Πρότο αγόρασαν το νησί Αγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις εταιρειών ακινήτων, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται και άλλες αγοραπωλησίες στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές καθώς πολλοί ξένοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. 
    Πέρυσι περίπου 20 ελληνικά νησιά είχαν τεθεί προς πώληση ενώ φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.Το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" κάνει επίσης ειδική αναφορά στο τιμολόγιο των νησιών. Οι τιμές μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, όπως αναφέρει.
     
    Για παράδειγμα ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο έδωσαν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας. Από την πλευρά του ο Τζόνι Ντεπ κατέβαλε το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το νησί Στρογγυλή κοντά στο Μαράθι. Βεβαίως από το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού δεν θα μπορούσε να λείπει το θρυλικό νησί Σκορπιός. Από το 2013, η 25χρονη κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, είναι η κάτοχος του νησιού. Εκπρόσωπος της κόρης του Ριμπολόβλεφ είχαν επιβεβαιώσει τότε ότι το νησί αγοράστηκε ως τμήμα μιας ομάδας περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην κυρία Ωνάση Ρουσέλ.
    Το Politico σκιαγραφεί το πολιτικό -και λιγότερο οικονομικό- δεδομένο που σκιάζει το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι, ήδη, σαφές πως το συνολικό πακέτο προς τη χώρα μας έχει πολλές τρύπες τις οποίες οι δανειστές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κλείσουν.
    Πολιτικό το θέμα
    Ναι, το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και άρχεται από την επιμονή του ΔΝΤ να μην θέλει να μετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης όσο δεν πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για διαγραφή χρέους. Οι Ευρωπαίοι, από τη μεριά τους, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν δίχως την αρωγή του Ταμείου, ταυτόχρονα όμως, κυρίως η Γερμανία, αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μετέθεσε το θέμα του χρέους μετά το πρώτο επιτυχημένο review του ελληνικού προγράμματος.
    Η πίεση του ΔΝΤ
    Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να βρει τις ιδέες που θα κάνουν το πρόγραμμα να δουλέψει από οικονομικής άποψης. Πάντως, αν περιμένει πως το ΔΝΤ θα αλλάξει γνώμη, μάλλον ποντάρει λάθος: η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δανείσει άλλα χρήματα, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδα θα καταστεί βιώσιμο. Το πρόβλημα γυρίζει γύρω από την ουρά του. Κι αυτό διότι για τη Γερμανία προαπαιτούμενο για να μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα είναι η παρουσία του ΔΝΤ σε αυτό, όπως συνέβη το 2010 κατόπιν έντονης απαίτησης της Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πέραν των χρημάτων, θεωρεί πως η τεχνοκρατική δομή του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο των προγραμμάτων και να τους προσδώσει την απαραίτητη αξιοπιστίας.
    Μόλις 50 δισ. ευρώ
    Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: πού και πώς θα βρεθούν τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τάξει οι δανειστές στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 50 δισεκατομμύρια που θα δώσει ο ESM και τα οποία έχει επιβεβαιώσει επισήμως ο Κλάους Ρένγκλινγκ. Τα μισά από αυτά θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στη συνέχεια, θα ερχόταν το ΔΝΤ και θα προσέφερε άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο που τώρα δεν θα το κάνει, όπως στα προηγούμενα δύο προγράμματα, αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις για τη διαγραφή χρέους. Ακόμη κι έτσι, όμως, η αρνητική στάση του δεν θα αλλάξει εύκολα. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από το δεύτερο πρόγραμμα υπολείπονται 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε χθες το Ταμείο, άρα ομαλοποιήθηκε η σχέση των δύο μερών.
    Το μαγείρεμα
    Ανώτατο στέλεχος του Ταμείου έλεγε στο Politico πως δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα, όσο δεν γίνεται κάτι με το χρέος. «Και εδώ δεν χωρούν ''εάν'' και ''ίσως''», συμπλήρωνε με νόημα. Όλα αυτά δείχνουν πως το πρόγραμμα θα καταλήξει σε ένα κλασικό... μαγείρεμα των στοιχείων.
    Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, το ΔΝΤ δεν θα έβαζε άμεσα «φρέσκο» χρήμα, ενώ φυσικά στο ενδιάμεσο θα γινόταν το πρώτο review στην Ελλάδα για να διαπιστωθεί αν πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
    Αν ο Τσίπρας πράξει τους επόμενους τρεις μήνες ό,τι έχει υποσχεθεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τότε, όντως, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν. Αυτό που περιμένουν οι Ευρωπαίοι, γνωρίζοντας πως κατά το τρίτο έτος του προγράμματος θα υπάρξει ένα κενό 7-11 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να καλύψει το κενό εισφέροντας με τη σειρά της χρήματα για τη διάσωσή της μέσω των αποκρατικοποιήσεων και των πρωτογενών πλεονασμάτων που καλείται να «τρέξει» τα επόμενα χρόνια.
    Επί της ουσίας δηλαδή μετά το τρίτο έτος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι πάλι "ταπί" αλλά όχι "ψύχραιμη".
    Μήπως τελικά, όλα έγιναν για να βγούμε από το ευρώ όταν θα έχουμε μείνει πλέον εντελώς "γυμνοί" χωρίς καμία "προίκα"; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τότε την χώρα αφού δεν θα έχει τίποτα πλεόν να προσφέρει; 
     
     
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ