• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

    Ξυπνάτε! Πλήρες φακέλωμα της ζωής σας:Νόμιμη η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου!

    Ηλεκτρονική ταυτότητα για το σπίτι σου μην πάει και έχεις αλλάξει διαρρύθμιση χώρων, αλλά ηλεκτρονική ταυτότητα με τα πόθεν έσχες των τραπεζιτών στα οποία να βασίζεται η δυνατότητά τους να δανείζουν υπέρογκα ποσά δεν υπάρχει!! 
    Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που προβλέπει… την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα και πραγματική τους κατάσταση.
     
    Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κατατεθεί γιανομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  που αφορά «την Ταυτότητα Κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 3843/2010».
     
    Το Ε΄ Τμήμα με  την υπ΄  αριθμ. 298/2014 γνωμοδότησή του έκρινε κατ΄  αρχάς νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ενώ παράλληλα έκανε τρεις ουσιαστικές παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του διατάγματος. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν και αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
     
    Στην γνωμοδότηση του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο Πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) επισημαίνεται ότι ναι μεν στο σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η επιβολή προστίμων στους παραβάτες αλλά δεν διευκρινίζεται το πρόσωπο  στο οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Και αυτό γιατί το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί ακόμη και σε βάρος του προσώπου που συμπλήρωσε ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου, όπως είναι ο μηχανικός.
     
    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τα προβλεπόμενα πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ) δεν υπάρχουν κριτήρια για την κλιμάκωσή τους. Δηλαδή, δεν καθορίζεται το ύψος του προστίμου ανάλογα με την παράβαση, αλλά απλά προβλέπεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος ή το εξουσιοδοτημένο  πρόσωπο επιβάλλει τα πρόστιμα.
     
    Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν έχει εκδοθεί ή όχι η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 του νόμου 4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης − περιβαλλοντικό ισοζύγιο) υπουργική απόφαση, καθώς από τα στοιχεία που συνοδεύουν το διάταγμα δεν προκύπτει. Και αφού διευκρινιστεί αυτό, τότε ανάλογα στην συνέχεια να διατυπωθεί η σχετική παράγραφος του άρθρου 6 του διατάγματος.
     
    Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (δημόσιου και ιδιωτικού) αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, ενώ η  πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια.
     
    Η ταυτότητα κτιρίου απαιτείται για τις  περιπτώσεις μεταβίβασης, έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Ως προς  τις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.
     
    defencenet.gr  

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ