• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

    “Ναυάγιο Αντικυθήρων”, μια “Αμφίπολις” από τα βάθη της θάλασσας!

    Ενώ στην Αμφίπολη οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται αμείωτες και δίνουν τροφή στις αρχαιολογικές «συγκρούσεις» που παρόμοιές τους είχαμε να παρακολουθήσουμε από την εποχή του Μανώλη Ανδρόνικου και των τάφων της Βεργίνας, μια άλλη ανασκαφή, ενάλια, αυτή τη φορά, φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια, δημιουργώντας ελπίδες για μια νέα «έκρηξη» παγκόσμιου ενθουσιασμού και θαυμασμού.
     

    Σύμφωνα με πηγές του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, από την εφημερίδα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ, το προσεχές Σάββατο, στο νησί των Κυθήρων πρόκειται να συγκεντρωθούν οι υπεύθυνοι της ενάλιας ανασκαφής των Αντικυθήρων, παρουσία τοπικών αλλά και κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να τους παρουσιαστούν τα ευρήματα που προκύπτουν από την νέα έρευνα που πραγματοποιείται στα Αντικύθηρα στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου που είχε «δώσει» τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και σωρεία άλλων θησαυρών.

     Χαρακτηριστικό της βεβαιότητας που επικρατεί για την επιτυχία αυτή της αρχαιολογικής αποστολής, είναι το γεγονός ότι στα Κύθηρα έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στην παρουσίαση και έχουν δηλώσει συμμετοχή, σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που θα πετάξουν ως το νησί, ακόμη και με ιδιωτικά αεροσκάφη.
     Συνολικά, έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή στην πρώτη αυτή παρουσίαση της νέας αρχαιολογικής έρευνας 108 ατόμων και ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος.
     Η έρευνα αυτή που άρχισε μόλις προ τετραημέρου περιλαμβάνει μια διεθνή ομάδα ερευνητών, με την παρουσία και συμμετοχή της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει το «σκάφανδρο HUBLOT», της γνωστής εταιρίας ωρολογοποιίας (είχαμε αναφερθεί αναλυτικά παλιότερα) κι επικεφαλής τη οποίας είναι αμερικανός καθηγητής και δύτης, θα λήξει στις 15 Οκτωβρίου. Το κόστος της ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν ως χορηγοί. Μεγάλοι χορηγοί είναι ο όμιλος ΟΤΕ-COSMOTE, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο WOODSHOLE και η γνωστή Ελβετική Ωρολογοποιία HUBLOT.
     Παρά τα όσα η αντιπολίτευση επιλέγει να διαμαρτύρεται, οι χορηγίες για τη λειτουργία αρχαιολογικών ερευνών και διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων είναι πλέον απολύτως αποδεκτή και κυρίως απαραίτητη και στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ένας εκ των χορηγών είναι και ο έλληνας εφοπλιστής κ. Λασκαρίδης ο οποίος μετακίνησε επί τόπου δυο σκάφη του προκειμένου να παραμείνουν σ αυτά, οι εργαζόμενοι της ανασκαφής καθώς τα Αντικύθηρα δεν έχουν δυνατότητα φιλοξενίας τόσων ατόμων. Πλοίο επίσης μετακίνησε στην περιοχή των ερευνών το Πολεμικό Ναυτικό τόσο για ασφάλεια των ανασκαφών όσο και για βοήθεια, σε περίπτωση ανάγκης.
     Εν αναμονή λοιπόν, των νέων σημαντικών αποκαλύψεων και συγκινήσεων που ο ελληνικός χώρος συνεχίζει να μας προσφέρει…

    e-dragoumanos.eu 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ