• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

    Σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    Σαν σήμερα ο Καραμανλής φθάνει στην Αθήνα και σπάει τον «γύψο» της χούντας
    Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Κωνσταντίνoς Καραμανλής έφθασε σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού στην Ελλάδα και έσπασε τον «γύψο» της χούντας.


    Ήταν ξημερώματα 24 Ιουλίου του 1974 όταν το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι, όπου βρισκόταν από το 1963, στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της εισβολής των Τούρκων.
    karam2.jpg


    Τον εθνάρχη τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο χιλιάδες Έλληνες κρατώντας αναστάσιμες λαμπάδες. Η ιαχή «έρχεται, έρχεται» προμήνυε την θριαμβευτική υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

    Ο εθνάρχης ορκίστηκε επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επόμενη μέρα απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των στιγμών με πολιτική ωριμότητα. Πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η χορήγηση αμνηστίας στα πολιτικά αδικήματα.
    karam3.jpg
    «Η 24η Ιουλίου 1974 είναι ημέρα ιστορική και σαν τέτοια θα πρέπει να τη γιορτάζουν όλοι οι Έλληνες. Και είναι ιστορική, γιατί την ημέραν εκείνην για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία χρειάστηκε να αποτραπούν σοβαροί κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί. Η Δικτατορία δεν ανετράπη από μια οποιαδήποτε οργανωμένη δύναμη, που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την κατάστασιν και θα εξασφάλιζε την έννομον τάξιν. Η Τυραννία κατέρρευσε κάτω από το βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματός της κατά του Μακαρίου. Και η κατάρρευσις της δημιούργησε απόλυτο κενό εξουσίας» είχε δηλώσει ο εθνάρχης 10 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.



    star.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ