Τον δρόμο της επιστροφής πήρε ο Herr Schäuble, έπειτα από μία σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, σε μία πόλη-φάντασμα, που μονάχα ελάχιστοι βρήκαν το κουράγιο να τον «ξεπροβοδίσουν» φωνάζοντας raus.
Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (11.30-19.00), η υποδοχή ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή. Για χάρη του Γερμανού, αποκλείστηκε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους γύρω δρόμους. Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση -κατά πάγια τακτική της- όσον αφορά τους εκ Γερμανίας προσκεκλημένους…
«Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», ήταν το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα, το οποίο κόμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσπάθησε να κλέψει την παράσταση ενόψει των γερμανικών εκλογών, ευλογώντας τα γένια του για την πετυχημένη συνταγή που εφήρμοσε στην Ελλάδα: τη σκληρή λιτότητα. Αφού απέδωσε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία, συναντήθηκε με μεγαλοτραπεζίτες, έκλεισε οποιοδήποτε παράθυρο κουρέματος του ελληνικού χρέους, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης, άφησε ελπίδες για συζήτηση (;) όσον αφορά στο κατοχικό δάνειο, γεύτηκε φιλετάκι μοσχαριού και έφυγε πάλι για τη Γερμανία, κομίζοντας τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην Καγκελάριο.
Τι συζητήθηκε στο φόρουμ του Hilton
Πρώτος σταθμός κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν το ξενοδοχείο Hilton. Οι φωτορεπόρτερ είχαν παραταχθεί επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Ωστόσο, ο «μοναχικός λύκος» εισήλθε από την πίσω πόρτα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εκτός από τους συμπατριώτες του που έκαναν ανέμελοι μπάνιο στην πισίνα. Η ασφάλειά του– η οποία αποτελούνταν από τριάντα άτομα- ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να φανούν διακριτικοί, όταν ο Γερμανός υπουργός ανέβαινε με τη βοήθεια μπάρας στο βήμα.
Παρουσία ισχυρών προσώπων της ελληνικής και γερμανικής ελίτ, ο κ. Σόιμπλε έχοντας εξ αριστερών
του τον κ. Στουρνάρα και εκ δεξιών τον κ. Χατζηδάκη (σ.σ. ευχαρίστησε την Μέρκελ για την στήριξη) έβαλε πρόωρο «φρένο» στη συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση, καλώντας τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, βάσει των συμφωνηθέντων. «Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι το πρόγραμμα για «κούρεμα» του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, «που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε».
Παράλληλα εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, υπογράμμισε την πρόθεση της Γερμανίας να επενδύσει χρήματα.
«Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό», τόνισε και η
βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από τις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. «Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις», ανέφερε. Όπως σημείωσε, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να φέρουν μόνες τους την ανάπτυξη και τόνισε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού αποτελεί «τροχοπέδη» για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επενδυτική τους προσπάθεια, λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια.Ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).
Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε στο περιθώριο του φόρουμ με τον Αλ. Τουρκολιά της Εθνικής Τράπεζας, τον Δημήτρη Μαντζούνη της Alpha Bank και τον Χρ. Μεγάλου της Eurobank.
Bίντεο και φωτογραφίες από το φόρουμ στο Hilton
(Χατζηδάκης, Σόιμπλε, Στουρνάρας)
(Κατά την είσοδό του στο Hilton)
(Εντός της αίθουσας)
(Αίθουσα συνεδριάσεων "Τερψιθέα" στο Hilton)
(Καταφτάνει η γερμανική αποστολή, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε επέλεξε να εισέλθει στο ξενοδοχείο από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, επί της Μιχαλακοπούλου)
(Καταφτάνει η αποστολή των Γερμανών)
«Tο ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο»
«Το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά που διήρκησε 40 λεπτά (10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο).
Aκολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδης.
Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ μετά
την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.
Η σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών και το μνημόνιο για τις επενδύσεις
Το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW. Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.
«Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία», προειδοποίησε.
Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης υπεγράφη το μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό
Ταμείο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της KfW, κ. Ούλριχ Σρέντερ, παρουσία και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σκοπός του Ταμείου που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:
- Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
To zougla.gr στη συνέντευξη Τύπου:
(Στη συνέντευξη Τύπου)
Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει, επίσης, πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Η KfW τονίζει, επίσης, ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.
Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια, προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.
Τα ελληνικά δωράκια…
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και έδωσαν τα χέρια για μελλοντικές συνεργασίες, ο κ. Σόιμπλε –πέραν του κλάδου ελαίας που έλαβε στο Hilton- ζήτησε να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης εταιρείες γερμανικών συμφερόντων με αντικείμενο τον ορυκτό πλούτο της χώρας, από χρυσό μέχρι και… πετροκάρβουνο.
Ως «λάτρης» του ελληνικού ήλιου, ο κ. Σόιμπλε έθεσε θέμα και περεταίρω διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική και τον ιατρικό τουρισμό.
Τι είπε ο Σόιμπλε για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Προτού καν ξεκινήσει το ταξίδι του, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων. «Δεν γνωρίζω εάν η επίσημη ελληνική πλευρά σχεδιάζει να θίξει το θέμα, αλλά νομίζω πως όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν… Το θέμα δεν το άφησε ασχολίαστο Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Υπ. Οικονομικών, τον ρώτησε ποιο είναι η γνώμη του για τη συμβολική επίσκεψη Τσίπρα-Γλέζου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνος, με απαξιωτικό ύφος, απάντησε: Έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον ΠτΔ αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν, αλλά ακόμη και αν μου έλεγαν δεν θα το σχολίαζα σεβόμενος το θεσμό του Προέδρου». «Επειδή έρχεται κάποιος Σόιμπλε στην Ελλάδα πρέπει να παγώσουν τα πάντα; Ακόμη και οι συναντήσεις;», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο απάντησε ότι «εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ». Είπε ότι «πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου» αποκλείοντας έτσι το θέμα επανορθώσεων.
Πόλη-φάντασμα η Αθήνα
Σε άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προχώρησε λίγο μετά τις 19.00 η Αστυνομία, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και όλοι οι σταθμοί του Μετρό. Κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 έως 20.00, δεν επιτρέπονταν οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες» στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.
Φωτογραφίες από το κέντρο
Τα μοναδικά οχήματα που κυκλοφορούσαν ήταν της αστυνομίας και της κουστωδίας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
(Μεταξύ των Ι.Χ. και η πολυτελής BMW του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου)
(Αποκλεισμένοι δρόμοι στο κέντρο)
(Άδεια η Λ. Βασιλίσσης Σοφίας)
(Κλούβες παντού)
(Γερανοί της ΕΛ.ΑΣ. "σηκώνουν" τα μηχανάκια)
(Αύρες της αστυνομίας παρατεταγμένες στον δρόμο)
(Ένας μοναχικός δικυκλιστής στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας)
(Κλούβες των ΜΑΤ στο Σύνταγμα)
Aν και η πρωτεύουσα θύμιζε φρούριο, ελάχιστοι πολίτες, κυρίως καταστηματάρχες και κάποιοι που βγήκαν από τα μαγαζάκια των στοών του κέντρου, με το σθένος που τους είχε απομείνει φώναξαν «raus» (σ.σ. έξω) στον Σόιμπλε.
(Ελάχιστοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη Σόιμπλε και τις συνταγές λιτότητας)
Χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Μας παίρνετε τα σπίτια».
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου-Πέτρος Σιδερέας
Εικονολήπτες: Νίκος Βακόνδιος-Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr
Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (11.30-19.00), η υποδοχή ήταν, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή. Για χάρη του Γερμανού, αποκλείστηκε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους γύρω δρόμους. Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση -κατά πάγια τακτική της- όσον αφορά τους εκ Γερμανίας προσκεκλημένους…
«Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», ήταν το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα, το οποίο κόμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσπάθησε να κλέψει την παράσταση ενόψει των γερμανικών εκλογών, ευλογώντας τα γένια του για την πετυχημένη συνταγή που εφήρμοσε στην Ελλάδα: τη σκληρή λιτότητα. Αφού απέδωσε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία, συναντήθηκε με μεγαλοτραπεζίτες, έκλεισε οποιοδήποτε παράθυρο κουρέματος του ελληνικού χρέους, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης, άφησε ελπίδες για συζήτηση (;) όσον αφορά στο κατοχικό δάνειο, γεύτηκε φιλετάκι μοσχαριού και έφυγε πάλι για τη Γερμανία, κομίζοντας τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στην Καγκελάριο.
Τι συζητήθηκε στο φόρουμ του Hilton
Παρουσία ισχυρών προσώπων της ελληνικής και γερμανικής ελίτ, ο κ. Σόιμπλε έχοντας εξ αριστερών
Παράλληλα εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, υπογράμμισε την πρόθεση της Γερμανίας να επενδύσει χρήματα.
«Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό», τόνισε και η
Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε στο περιθώριο του φόρουμ με τον Αλ. Τουρκολιά της Εθνικής Τράπεζας, τον Δημήτρη Μαντζούνη της Alpha Bank και τον Χρ. Μεγάλου της Eurobank.
Bίντεο και φωτογραφίες από το φόρουμ στο Hilton
(Χατζηδάκης, Σόιμπλε, Στουρνάρας)
(Κατά την είσοδό του στο Hilton)
(Εντός της αίθουσας)
(Αίθουσα συνεδριάσεων "Τερψιθέα" στο Hilton)
(Καταφτάνει η γερμανική αποστολή, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε επέλεξε να εισέλθει στο ξενοδοχείο από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, επί της Μιχαλακοπούλου)
(Καταφτάνει η αποστολή των Γερμανών)
«Tο ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο»
Aκολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδης.
Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ μετά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.
Η σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών και το μνημόνιο για τις επενδύσεις
«Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία», προειδοποίησε.
Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης υπεγράφη το μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό
Σκοπός του Ταμείου που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:
- Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
To zougla.gr στη συνέντευξη Τύπου:
(Στη συνέντευξη Τύπου)
Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει, επίσης, πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Η KfW τονίζει, επίσης, ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.
Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια, προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.
Τα ελληνικά δωράκια…
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και έδωσαν τα χέρια για μελλοντικές συνεργασίες, ο κ. Σόιμπλε –πέραν του κλάδου ελαίας που έλαβε στο Hilton- ζήτησε να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης εταιρείες γερμανικών συμφερόντων με αντικείμενο τον ορυκτό πλούτο της χώρας, από χρυσό μέχρι και… πετροκάρβουνο.
Ως «λάτρης» του ελληνικού ήλιου, ο κ. Σόιμπλε έθεσε θέμα και περεταίρω διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική και τον ιατρικό τουρισμό.
Τι είπε ο Σόιμπλε για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Ερωτηθείς για το κατοχικό δάνειο απάντησε ότι «εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ». Είπε ότι «πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου» αποκλείοντας έτσι το θέμα επανορθώσεων.
Πόλη-φάντασμα η Αθήνα
Σε άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προχώρησε λίγο μετά τις 19.00 η Αστυνομία, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και όλοι οι σταθμοί του Μετρό. Κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 έως 20.00, δεν επιτρέπονταν οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες» στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.
Φωτογραφίες από το κέντρο
Τα μοναδικά οχήματα που κυκλοφορούσαν ήταν της αστυνομίας και της κουστωδίας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
(Μεταξύ των Ι.Χ. και η πολυτελής BMW του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου)
(Αποκλεισμένοι δρόμοι στο κέντρο)
(Άδεια η Λ. Βασιλίσσης Σοφίας)
(Κλούβες παντού)
(Γερανοί της ΕΛ.ΑΣ. "σηκώνουν" τα μηχανάκια)
(Αύρες της αστυνομίας παρατεταγμένες στον δρόμο)
(Ένας μοναχικός δικυκλιστής στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας)
(Κλούβες των ΜΑΤ στο Σύνταγμα)
Aν και η πρωτεύουσα θύμιζε φρούριο, ελάχιστοι πολίτες, κυρίως καταστηματάρχες και κάποιοι που βγήκαν από τα μαγαζάκια των στοών του κέντρου, με το σθένος που τους είχε απομείνει φώναξαν «raus» (σ.σ. έξω) στον Σόιμπλε.
(Ελάχιστοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη Σόιμπλε και τις συνταγές λιτότητας)
Χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Μας παίρνετε τα σπίτια».
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου-Πέτρος Σιδερέας
Εικονολήπτες: Νίκος Βακόνδιος-Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.