• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

    Ρόδος: Στρατιωτικός άναψε μπάρμπεκιου και έκαψε 40.000 στρέμματα

    Ένας στρατιωτικός, κάτοικος του χωριού Ίστριο της Ρόδου, προκάλεσε σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών τη μεγάλη φωτιά στο νησί από το μπάρμπεκιου που έκανε στην αυλή του σπιτιού του.
    Ο 40χρονος συνελήφθη από την Πυροσβεστική υπηρεσία 40χρονος, καθώς κατηγορείται για την πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας κάψει περίπου 40.000 στρέμματα.
    Ο 40χρονος κρατείται και εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
    Την ίδια ώρα συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία έχει μέχρι τώρα αποτεφρώσει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
    Από νωρίς το πρωί, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ ρίψεις νερού γίνονται συνεχώς από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, γεγονός που έχει καθηλώσει τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν 39 οχήματα, 120 πυροσβέστες, 261 άτομα πεζοπόρο, 70 άτομα στρατού, 50 εθελόντες και τρία αεροσκάφη από αέρος.
    Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική τη Δευτέρα ένας 40χρονος ημεδαπός συνελήφθη για την πυρκαγιά στην περιοχή Ίστριος της νότιας Ρόδου.
    Ο συλληφθείς θεωρείται υπαίτιος πυρκαγιάς από αμέλεια και θα οδηγηθεί, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, στον εισαγγελέα.
    Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπάρξουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι προκαλούν αναζωπυρώσεις και επέκταση των μετώπων.
    Σύμφωνα επίσης με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια και ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
    Καλύτερη είναι η εικόνα και όσον αφορά το πύρινο μέτωπο της Κρήτης, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.
    Σε ύφεση βρίσκονται εξάλλου από τα ξημερώματα της Δευτέρας όλες οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
    Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, 6 οχήματα ΟΤΑ και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 14 άτομα, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης.
    Οι καταστροφές είναι μεγάλες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής και αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.
    Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, λόγω της μεγάλης καταστροφής, εκτίμησε ότι «η περιοχή θα πρέπει να κηρυχθεί πυρόπληκτη».
    Προειδοποίηση υψηλής επικινδυνότητας για την Δευτέρα
    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε τον χάρτη με τις περιοχές υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα.
    Η «υψηλή» επικινδυνότητα, 3η στην 5 επιπέδων κλίμακα, εντοπίζεται στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, τη Βοιωτία και την Εύβοια, το ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες, το μεγαλύτερο τμήμα των Δωδεκανήσων και την Κρήτη, καθώς και τη νότια πλευρά της Λακωνίας.

    by Χριστίνα Φωτεινάκη


    seleo

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ