• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

    Μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη


    Δύο γυναίκες στη Σουηδία υπεβλήθησαν στην επέμβαση στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας καθηγητής Ανδρέας Τζάκης
    Δύο γυναίκες στη Σουηδία ζουν πλέον με τη μήτρα που τους «δώρισε» η μητέρα τους με στόχο να κυοφορήσουν μέσα σε αυτήν τα δικά τους παιδιά

    Τις πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από μητέρα σε κόρη αναφέρουν ότι διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Δύο νεαρές Σουηδέζες ελπίζεται ότι θα είναι πλέον σε θέση να κυοφορήσουν το παιδί τους μέσα στη μήτρα στην οποία κυοφορήθηκαν και οι ίδιες, μετά τις μεταμοσχεύσεις στις οποίες συμμετείχε και ο διακεκριμένος έλληνας καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι κ. Ανδρέας Τζάκης.
    Οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν από ομάδα περισσότερων από 20 ειδικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ τα ονόματα των δύο ασθενών δεν αποκαλύφθηκαν.
    Επιτυχία μόνο με ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη
    Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταμοσχεύσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλήρως επιτυχημένες εκτός και αν οι λήπτριες της μήτρας καταφέρουν να μείνουν έγκυες και να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. «Δεν θα αποκαλέσουμε τις επεμβάσεις ως πλήρως επιτυχημένες εκτός και αν γεννηθούν τελικώς παιδιά»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίκαελ Ολοσον, ένας από τους χειρουργούς που συμμετείχαν στη διαδικασία στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
    Και από τις δύο λήπτριες των μοσχευμάτων οι οποίες βρίσκονται στη δεκαετία των 30 ετών, ελήφθησαν ωάρια πριν από την επέμβαση τα οποία και καταψύχθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα υπάρξει αναμονή ενός έτους προτού ξεκινήσει η διαδικασία της IVF προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα μοσχεύματα λειτουργούν φυσιολογικά και δεν εμφανίζονται επιπλοκές.
    Στη μια από τις δύο ασθενείς που έλαβαν τα μοσχεύματα χρειάστηκε να αφαιρεθεί η μήτρα πριν από αρκετά χρόνια εξαιτίας καρκίνου ενώ η δεύτερη γεννήθηκε χωρίς μήτρα.
    Στο πλαίσιο της επέμβασης αφαιρέθηκε αρχικώς η μήτρα από τις δύο μητέρες των γυναικών και τα όργανα τοποθετήθηκαν σε πάγο έως ότου μεταμοσχευθούν. Μετά τη μεταμόσχευση και τη σύνδεση των οργάνων με τα αιμοφόρα αγγεία των ληπτριών, απαιτήθηκαν περί τα 20-40 λεπτά προτού τα αιμοφόρα αγγεία αρχίσουν να λειτουργούν.
    Καλή ανάρρωση
    Και οι δύο λήπτριες έχουν καλή ανάρρωση, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα σήμερα στο Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα στο Γκέτεμποργκ ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ Ματς Μπράνστρομ.
    Σε ό,τι αφορά τις δύο δότριες, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπράνστρομ «είναι ήδη όρθιες και περπατούν ενώ αναμένεται να εξέλθουν του νοσοκομείου σε λίγες ημέρες».
    Μιλώντας από το Γκέτεμποργκ στο Βήμα ο κ. Τζάκης, ο οποίος είχε ρόλο συμβούλου κατά τη διάρκεια των μεταμοσχεύσεων, ανέφερε ότι συνεργάζεται επί έτη με την ομάδα από το Γκέτεμποργκ. «Επρόκειτο για πολύπλοκες και πολύωρες επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχε μια πολύ μεγάλη ομάδα γιατρών και ιατρικού προσωπικού η οποία εξασκείτο μαζί ήδη από το 1999 επάνω στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ολη αυτή η προσπάθεια και η συνεργασία οδήγησε στο να επιτευχθεί για πρώτη φορά μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη». Ο έλληνας καθηγητής προσέθεσε ότι θα μιλούμε για πλήρως επιτυχημένη διαδικασία μόνο αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη και έλθουν στον κόσμο υγιείς απόγονοι. «Πάντως όλα τα πειραματικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τη διεξαγωγή της διαδικασίας σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων και πρωτευόντων εκτός του ανθρώπου, είναι θετικά και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη και στον άνθρωπο».
    Σύμφωνα με τον κύριο Τζάκη η πορεία των δύο ασθενών κατά τα πρώτα καθοριστικά 24ωρα μετά τη μεταμόσχευση γεμίζουν τους γιατρούς με αισιοδοξία. «Μέχρι στιγμής τόσο οι δότριες όσο και οι λήπτριες των μοσχευμάτων βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν εμφανίστηκε αιμορραγία ή θρόμβωση στις λήπτριες, αν και ο κίνδυνος θρόμβωσης παραμένει υπαρκτός για μερικές ακόμη εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα θα παρακολουθείται η καλή αιμάτωση των οργάνων και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα».
    «Εφήμερα» τα μοσχεύματα
    Πρέπει να σημειωθεί ότι οι λήπτριες οφείλουν να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να μην απορρίψουν τα μοσχεύματα παρότι αυτά προέρχονται από τις μητέρες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζάκη «η ανοσοκαταστολή δεν θα είναι ισόβια αφού τα όργανα που μεταμοσχεύθηκαν είναι ‘εφήμερα’. Θα χρησιμοποιηθούν έως ότου οι γυναίκες αποκτήσουν παιδί ή παιδιά και στη συνέχεια θα αφαιρεθούν, οπότε θα σταματήσει και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων».
    Σε κάθε περίπτωση οι μεταμοσχεύσεις αυτές δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες οι οποίες έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή την έχουν χάσει εξαιτίας καρκίνου. Εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξεως του 15% των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζει υπογονιμότητα για διαφορετικούς λόγους.
    Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας από ζωντανή δότρια η οποία έλαβε ευρεία δημοσιότητα διεξήχθη το 2000 στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο τρεις μήνες αργότερα το μόσχευμα χρειάστηκε να αφαιρεθεί εξαιτίας εμφάνισης θρόμβωσης. Πέρυσι γιατροί στην Τουρκία ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας με χρήση οργάνου πτωματικής δότριας. Το όργανο έλαβε μια νεαρή γυναίκα ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η ασθενής έχει μπει σε διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ