Άφωνο το κοινό ελληνο-γερμανικού συνεδρίου από την ομιλία Ελληνίδας μαθήτριας. Τι είπε για τους νέους, την ελπίδα και τους κατακτητές της Ελλάδας και κέρδισε το κοινό (Vid)
news247.gr
Άφωνο έμεινε το κοινό ελληνο-γερμανικού συνεδρίου από την ομιλία Ελληνίδας μαθήτριας που αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και ανάγκασε και τους Γερμανούς συνέδρους να τη χειροκροτήσουν.
Ξεκινώντας την ομιλία της, διευκρίνισε πως δεν θα χρειαζόταν διερμηνέα, καθώς την είχε προετοιμάσει και στα γερμανικά.
"Είμαι νέα, Ελληνίδα και αυτόν τον καιρό μένω στο σπίτι των γονιών μου", σημείωσε και αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη που έλεγε πως οι νέοι ζουν κυρίως με την ελπίδα.
"Ο λόγος είναι από το γεγονός ότι η ελπίδα αφορά το μέλλον και για τους νέους το μέλλον είναι μεγάλο", συνέχισε, τονίζοντας πως το μέλλον των νέων της χώρας μοιάζει να είναι καταδικασμένο.
Η ανεργία, που πλήττει περισσότερους από τους μισούς νέους, σημείωσε πως αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή τους και εμποδίζει τα όνειρά τους.
"Εκπροσωπούσα τη νεολαία. Γι' αυτό εξέφρασα τις ανησυχίες των νέων", εξήγησε η ίδια στο ΑΜΠΕ, σημειώνοντας πως αυτό που ήθελε να μεταφέρει ήταν η αγωνία ανθρώπων όπως η ίδια, που νιώθουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο και αδικείται από δημοσιεύματα μερίδας του Γερμανικού και ευρωπαϊκού Τύπου.
"Χρειαζόμαστε ιδέες και προτάσεις που ενδεχομένως μπορούν να υλοποιηθούν από την ελληνική και τη γερμανική πλευρά και ήθελα να ευαισθητοποιήσω τους ακροατές από τη Γερμανία ώστε να είναι πιο δεκτικοί στις ιδέες που θα προτείνουμε την επόμενη μέρα", προσέθεσε η Χριστίνα, αριστούχος μαθήτρια που φέτος πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, πρώτη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου στη Θεσπρωτία.
Αναφερόμενη στην ιστορία τόνισε ότι οι νέοι της δίνουν τη δέουσα αξία γιατί αυτή συνιστά σταθερό έρμα για την εξέλιξή τους. Και γιατί, όπως υπογράμμισε ο Σεφέρης, "όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει".
Μίλησε όμως στην ομιλία της και για την ιστορία των κατακτητών που πέρασαν από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στους Ρωμαίους, τους Οθωμανούς, τους Ιταλούς, τους Άγγλους, τους Βούλγαρους και τους Γερμανούς.
Προτού όμως κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ πως δεν ήθελε να προσβάλλει το κοινό γιατί, όπως επισημαίνει "δεν πρέπει να είμαστε μισαλλόδοξοι επειδή οι Γερμανοί έχουν πει κατά καιρούς διάφορα για την Ελλάδα". "Οι αλληλοκατηγορίες αναζωπυρώνουν την ένταξη και δεν βοηθούν. Το μέλλον της Ελλάδας είναι η ελπίδα", υπογράμμισε.
Με την ομιλία της σε Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, η 18χρονη Χριστίνια Λιόλιου από την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Μίλησε με την καρδιά της, με ειλικρίνεια, με δυναμισμό. Είπε την αλήθεια και η αλήθεια ξύπνησε, συγκίνησε, ενθουσίασε το κοινό του συνεδρίου που έγινε στην περιοχή στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης.
"Θέλετε να μας αφήσετε χωρίς εισόδημα και χωρίς προοπτικές και δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα της Κατοχής", ανέφερε σε ένα σημείο της ομιλίας της η Χριστίνα Λιόλιου.
Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου με τίτλο "Μνήμη πολιτισμού και συνεργασία Νεολαίας", η Χριστίνα Λιόλιου, μαθήτρια από λύκειο της Παραμυθιάς, με μια εντυπωσιακή ομιλία ανάγκασε ακόμα και τους Γερμανούς σύνεδρους να την χειροκροτήσουν.
Η ελληνογερμανική συνάντηση στην Παραμυθιά ασχολήθηκε με τη μνήμη πολιτισμού και τη συνεργασία νεολαίας.
Το συνέδριο οργανώθηκε από τον δήμο Σουλίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich-Ebert, το γραφείο της ελληνογερμανικής συνεργασίας ( DGV στην Θεσσαλονίκη), και το γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.