Στο Μαξίμου βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις 3: 30 άρχισε η πιο κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την στιγμή που η χώρα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ (Χωρίς ήχο)
Πρώτος έφτασε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσερχόμενος δήλωσε : «Εύχομαι να μην χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είχε πει ο πρώην καγκελάριος κ. Σμίτ».
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμου Σμιτ είχε ταχθεί σε συνέντευξη του στη «Die Zeit» υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας. «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας (σ.σ. μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο) και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!».
Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα στις τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα λόγω της άκαμπτης στάσης των δανειστών για τα μέτρα σοκ που ζητούν από την Αθήνα αλλά και από τις σοβαρές επιφυλάξεις που όπως όλα δείχνουν εκφράζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να συναινέσουν στο "πακέτο" των δανειστών που προβλέπει τσεκούρι στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αλλά και νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Στόχος να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός έστω και στο παρά πέντε προκειμένου να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η προσπάθεια και να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία για να προχωρήσει το νέο δάνειο που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 170 δις ευρώ.
Στο Μαξίμου Νταλάρα - Λεμιέρ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεχίζεται, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετέβησαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.
"Αναγκαία" η συμφωνία των αργηγών
"Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία" τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως «τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά».
Σήμερα το μεσημέρι στη σύσκεψη -στην οποία θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- οι αρχηγοί θα συζητήσουν όλο το πακέτο: Εργασιακά, Δημοσιονομικά, Χρηματοοικονομικά.
Η ανώτατη αυτή κυβερνητική πηγή-που αναρωτιέται γιατί δεν συναντούν την τρόικα το πρωί σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών- δήλωσε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:
• Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας.
• Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας πολύ ικανοποιητικό. Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε.
• Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνουν εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό.
• Το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που αν εξαρτούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αρκετά καλά και πάντως πολύ κοντά στα στοιχεία που έχει υπόψη της η Βουλή. Το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά.
• Η τρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επί τόσες μέρες στο έπακρο και όχι μόνο με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και με τους επικεφαλής Μπαρόζο, Ρομπόι, Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι, με τους πάντες που ήταν και παρόντες σήμερα στο τηλεφωνικό Eurogroup. Με όλους αυτούς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα.
• Έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι αυτό αύριο(σ.σ. σήμερα) πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί. Και σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο Πρωθυποργός ή ο Υπουργός Οικονομικών.
Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στη στάση της τρόικας τόνισε:
• Στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο.
• Στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός.
• Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.