• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

    Η «νομιμοποιημένη» Μέρκελ, η λαϊκιστική ανθελληνική Bild και το μέλλον…


    Δραματικές αλλαγές συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας, κυρίως από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες και μέσα σε ένα εξαιρετικά δυναμικό περιβάλλον να απαιτείται αλλαγή και της ελληνικής στρατηγικής, με βασικό χαρακτηριστικό την ευελιξία.
    Με τον τίτλο «Στοπ στα δισεκατομμύρια για τους Έλληνες» στην πρώτη σελίδα της κυκλοφόρησε χθες η γερμανική εφημερίδα «Bild» και καλούσε τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα απηύθυνε έκκληση προς τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καλώντας τους χαρακτηριστικά «να μην διαπράξουν το λάθος και πάλι». Η εφημερίδα επίσης παρουσίασε σειρά άρθρων Γερμανών οικονομολόγων οι οποίοι αντιτίθενται στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
    Την ίδια στιγμή, η Άγκελα Μέρκελ, εμφανιζόταν στη γερμανική Βουλή με δυναμισμό υποστηρίζοντας χωρίς περιστροφές την υπερψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα και στο τέλος της ημέρας η πρωτοφανής επιρροή της στα πολιτικά τεκταινόμενα της Γερμανίας να της χαρίζει μια συντριπτική νίκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του Eurogroup, οι οποίοι με προσωπικό πολιτικό κόστος και χωρίς καν να έχει να έχει ληφθεί το «πράσινο φως» έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για ένα ακόμα «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας.
    Ποια είναι τα δεδομένα του προβλήματος για την Ελλάδα; Είναι ασφαλώς δύο: Αφενός η δυναμική που έχει δημιουργηθεί διεθνώς υπέρ της διάσωσής της και αφετέρου η αλλαγή στάσης και ο εξορθολογισμός του πολιτικού λόγου κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων – όπως της Μέρκελ – οι οποίοι πλέον μιλούν ανοικτά για τις τρομακτικές δυνητικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται ταχεία προσαρμογή της ελληνικής στρατηγικής με στόχο την ενίσχυση αυτής της τάσης και την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί η οποία ταυτίζει το ελληνικό συμφέρον με το ευρωπαϊκό συμφέρον.
    Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η τόσο αντιπαθής στον μέσο Έλληνα Μέρκελ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ. Καλώς ή κακώς, καλώς απ’ ότι προκύπτει από τις εξελίξεις, όπως το «defence-point.gr» είχε γράψει στο παρελθόν, η πρωτοφανής δημοτικότητα της καγκελαρίου την καθιστά ως τον μοναδικό άνθρωπο στη Γηραιά Ήπειρο ο οποίος διαθέτει την πολιτική επιρροή να επιβάλλει πολιτικά αυτό το οποίο θεωρεί ως τη σωστή πολιτική. Και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όσα πρεσβεύει η Μέρκελ απορρίπτουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, εάν στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει το να συνεχίσει την πορεία της ως έχει και να μην προβεί σε δραματικές κινήσεις ανατροπής του κλίματος με απρόβλεπτες συνέπειες, τότε η Μέρκελ, αν δεν το έχουμε ακόμα κατανοήσει, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    Εν ολίγοις, το διάστημα που προηγήθηκε με την εχθρική προς τη χώρα μας ρητορική και τις παράλογες απαιτήσεις προς τους Έλληνες είχε και τη θετική του διάσταση: Το ότι οικοδόμησε μια βάση υποστήριξης για την καγκελάριο, αναδεικνύοντάς την πραγματικό ρυθμιστή των εξελίξεων και ως προσωπικότητα πολιτική η οποία έχει δώσει τα «διαπιστευτήρια αυστηρότητας» απέναντι στους Έλληνες και μόνο ότι τους «χαϊδεύει» δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Άρα, η αξιοπιστία της στ’ αυτιά των Γερμανών είναι αυξημένη, οπότε όταν επισείει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων εξελίξεων σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, απλά γίνεται πιστευτή, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτύχει κάποιος πολιτικός ο οποίος το προηγούμενο διάστημα θα είχε διακριθεί για τη «φιλελληνική στάση του».
    Τα πράγματα είναι απλά. Η διεθνής δυναμική που δημιουργείται υπέρ του συνδυασμού πολιτικής στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, πρέπει να αξιοποιηθεί από ελληνικής πλευράς. Κι αυτό πρέπει να γίνει για δυο λόγους. Αφενός για τον προφανή, ότι ένα «αναπτυξιακό πακέτο» θα μπορούσε να αποτελέσει κυριολεκτικά κίνηση σωτηρίας σε συνδυασμό με την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των πραγματικά παραγωγικών δυνάμεων της χώρας που δείχνουν σταδιακά να ξυπνούν από έναν λήθαργο δεκαετιών και αφετέρου για τη διάσωση του πολιτικού συστήματος της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα… θα εξηγήσουμε:
    Η ακραία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει στην επιφάνεια κάθε λογής «σωτήρες» των οποίων το μόνο προσόν είναι η… δυνατή φωνή και η ροπή προς τον βαρύτατο λαϊκισμό. Είναι άτομα που έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι αποτελούν μέρος της «επόμενης ημέρας» αν και στη πραγματικότητα αποτελούν «βαρίδια του παρελθόντος», μια ακόμη έκφανση της πολιτικής παρακμής και σήψης δεκαετιών του πολιτικού συστήματος. Κι εάν έχουν όντως πείσει τον εαυτό τους για τον μεσσιανικό τους ρόλο, τότε η περίπτωσή τους άπτεται επιστημών όπως τηςψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Εάν αντιθέτως οι κινήσεις τους είναι προσεκτικά σχεδιασμένες με σκοπό την πολιτική τους διάσωση, τότε απλά είναι επικίνδυνοι.
    Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να διδαχθεί τα μέγιστα από το παράδειγμα των αγροτών της Πιερίας μετην «επανάσταση της πατάτας», τη συντριβή των μεσαζόντων και την προσφορά ενός προϊόντος – αγαθού στο καθημερινό ελληνικό νοικοκυριό σε πρωτοφανή χαμηλή τιμή. Ηθικόν δίδαγμα: Μια χούφτα άνθρωποι της «πιάτσας» (με την καλή έννοια), άνθρωποι του μόχθου, πέτυχαν αυτό που 300 (κάθε φορά) ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ και πολλές άλλες παρόμοιες εκφράσεις που θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι την απολύτως δικαιολογημένη χρήση ΒΑΡΥΤΑΤΩΝ ΥΒΡΕΩΝ,αποδείχθηκαν πολύ λίγοι για να κάνουν. Όλο λόγια περί αγαθών προθέσεων και ουσία μηδέν.
    Αυτό πρέπει να θυμάται ο Έλληνας πολίτης και να ενισχύσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια τέτοιων πρωτοπόρων της αντιστροφής της κατάστασης και της μοίρας του τόπου. Παραφράζοντας λιγάκι «επιτέλους, ας σταματήσουμε να περιμένουμε από αυτά τα ανθρωπάκια που διέλυσαν τη χώρα το οτιδήποτε και ας αναλογιστούμε, ο καθένας μόνος του, με τους φίλους του, με τους συνεργάτες του, τι μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου». Περιθώρια υπάρχουν τεράστια. Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ήδη φαίνονται στον ορίζοντα, ότι Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Αρκεί να το πιστέψουμε.
    Τι άλλο να σκεφτείς όταν βλέπεις απλούς χωρικούς να προβληματίζονται και να ρωτούν συνεχώς τι μπορούν να κάνουν ώστε το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που παράγουν, να το εξάγουν; Κατά συνέπεια: Ναι, η έλευση Γερμανών εφοριακών είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθότι οι ακατονόμαστοι προαναφερθέντες ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς. Θα πρέπει επίσης να κινητοποιηθούμε άμεσα ώστε να ζητήσουμε συμβουλές από όποιον μπορεί να μας τις δώσει, για το πώς θα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τα προϊόντα μας και θα τα εξάγουμε, με όραμα να απολαύσουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη, αλλά και σε κάθε γωνιά της υφηλίου τον κόπο του Έλληνα αγρότη που ξυπνάει ξημερώματα για να πάει στο χωράφι και πονάει το κάθε προϊόν που του χαρίζει η γη σα να είναι δικό του παιδί.
    Πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στην παρασιτική νοοτροπία με την οποία μπόλιαζε τις παραγωγικές τάξεις η πολιτική των επιδοτήσεων και την άρνηση των αγροτών να αλλάξουν καλλιέργειες ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς. Η κρίση δίνει ευκαιρία για τη θεραπεία όχι μόνον αυτής της κατάστασης, αλλά και την αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της ΕΕ δεν μπορεί να είναι η εισαγωγές από τη Βόρεια Αφρική ή αλλού, εάν δεν έχει κατορθώσει να ενισχύσει την ανάπτυξη και την παραγωγή των πάντων στο εσωτερικό της. Διότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένα αυτάρκες κράτος, έστω στη σημερινή του χαλαρή μορφή. Κι αφού είχαμε εξασφαλίσει ότι δεν χρειαζόμαστε ως Ευρώπη απολύτως τίποτε να εισάγουμε και στην «κακιά την ώρα» θα τα καταφέρουμε έστω τελώντας σε απόλυτη απομόνωση, μετά να δούμε τι εισάγουμε και από πού.
    Κι εάν η ενεργειακή μας τροφοδοσία – πάντα ως Ευρώπη – αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, έρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να προσθέσουν ένα σημαντικό λιθαράκι στην οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ταυτόχρονα, λόγω ειδικών συνθηκών η επιχειρησιακή αξία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως στους τομείς της Αεροπορίας και του Ναυτικού, είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με αυτή των ενόπλων δυνάμεων άλλων ευρωπαϊκών λαών. Στο προσκήνιο θα πρέπει να επανέλθει η συζήτηση για την Ελλάδα ως «εξαγωγέα ασφαλείας». Μια έννοια στην οποία επίσης είχε αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο το «defence-point.gr».
    Εάν υπάρξει το όραμα οι λεπτομέρειες του σχεδίου μπορούν να ολοκληρωθούν και η επικοινωνιακή του προώθηση θα είναι πολύ πιο απλή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, ως ένας «ζητιάνος» της ΕΕ. Η Ιστορία της επιβάλλει την αντιμετώπιση του ζητήματος διαφορετικά, με τόλμη και πρωτοβουλίες, ώστε να αποτελέσει ισότιμο εταίρο, ο οποίος θα έχει αποδείξει την αξία του και θα κάνει όλους όσοι πληρώνουν σήμερα χρήματα για τη διάσωσή του από τη χρεοκοπία, να αισθανθούν ότι επί της ουσίας επένδυαν στο μέλλον… Εκτός κι αν μας ικανοποιεί το να μας λοιδορούν φυλλάδες σαν τη Bild…
    defence-point.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ