ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ. Δημήτρη Καψάλα.
Ανάλογα με την ισχύ κάθε συνδικάτου και τις εκβιαστικές μεθόδους που μπορεί να ασκήσει, είναι και οι αμοιβές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η ηθική τάξη βέβαια και οι νόμοι κάνουν λόγο για ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων που έχουν την ίδια προσφορά.
Μαθήματα ξένων γλωσσών με επιδότηση απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία ύδρευσης καλύπτει τα έξοδα φροντιστηρίου για την εκμάθηση ξένων γλωσσών τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Έτσι, οι γονείς απαλλάσσονται από το βάρος αλλά και το άγχος της πληρωμής των διδάκτρων. Αν και δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός όσων κάνουν χρήση του μέτρου, εκτιμάται ότι η παροχή αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν εύλογα σπεύσει να την αξιοποιήσουν. Η ΕΥΔΑΠ θεωρεί ότι είναι μια κοινωνική παροχή, ενώ από πλευράς των εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις και έχει δοθεί ως αντιστάθμισμα αντί αυξήσεων.
Είναι ακριβώς, αυτό που γράψαμε παραπάνω. Ότι επειδή ο νόμος απαγόρευε τις αυξήσεις, το Δημόσιο υπογράφει κλαδικές συμβάσεις και προκειμένου να παραβεί το νόμο, δίνει από «παραθυράκι» επιδόματα. Όχι όμως σε όλους, αλλά σ’ αυτούς που είναι πιο «μάγκες» και με διάφορους τρόπους πέτυχαν να απολαύσουν ιδιαίτερα προνόμια.
Πρόσφατη είναι και η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για "πολυήμερα ταξίδια στο εξωτερικό, πολυτελή γεύματα και δώρα" των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η έκθεση είχε ξεσηκώσει τη μήνη της ΓΕΝΟΠ, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, είχε λάβει συνολικά επιχορηγήσεις 31,3 εκατ. ευρώ. Νόμιμα, αλλά ηθικά είναι, αφού αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου; Και το «νόμιμα» βέβαια θέλει πολλή συζήτηση, διότι αν απειλείς ότι θα κατεβάσεις τους διακόπτες, χωρίς να έχεις αυτό το δικαίωμα, το κράτος υποχωρεί, για να μη υπάρχει και πολιτικό κόστος.
"Σάλος" επίσης είχε ξεσπάσει προ καιρού και με τα προνόμια στα ΕΛ.ΠΕ., καθώς η διοίκηση κατέγραψε "παράλογα κεκτημένα", όπως η διατήρηση 17,5 μισθών, 27 μισθολογικά κλιμάκια, δωρεάν σίτιση, 200 ευρώ ετησίως επίδομα κυλικείου, έντοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους και μισθούς από 33.000 έως 139.000 ευρώ.
Αυτά και πολλά άλλα καταδεικνύουν μια αρρωστημένη κατάσταση, που έχει καταλάβει δυστυχώς τα περισσότερα στρώματα της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.