Η κοπέλα, της οποίας η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ήρθε στην Κύπρο μετά από προτροπή συμπατριώτισσας της, που της είχε πει ότι μπορούσε να ταξιδέψει με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να παντρευτεί με Κύπριο.
Συγκλονιστικά στοιχεία για τη μεταχείριση που τυγχάνουν θύματα της εμπορίας προσώπων, έδωσε εκπρόσωπος του γραφείου καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, σε ημερίδα για το ρόλο των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Στην ημερίδα, η υπεύθυνη του γραφείου, υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, διάβασε (ανασκευασμένη για ευνόητους λόγους) κατάθεση που έδωσε θύμα από τη Βουλγαρία, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.
Η συγκεκριμένη κοπέλα, της οποίας η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ήρθε στην Κύπρο μετά από προτροπή συμπατριώτισσας της, που της είχε πει ότι μπορούσε να ταξιδέψει στην Κύπρο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, να παντρευτεί με κάποιον Κύπριο, έναντι του ποσού των 2.000 ευρώ και να επιστρέψει στην Βουλγαρία.
Της έδωσε το όνομα άλλης Βουλγάρας στην Κύπρο, η οποία, όπως της είπε, θα την πλήρωνε και μετά θα έφευγε. Ωστόσο, όταν έφθασε στην Κύπρο, η γυναίκα, μαζί με δύο άλλους συμπατριώτες τους, της πήραν το κινητό και το δελτίο ταυτότητάς της και της είπαν να μην ανοίγει το στόμα της να μιλά ούτε και να ρωτά. Την πήραν σε ένα διαμέρισμα, την κλείδωσαν, την έβαλαν να κάνει δουλειές, της έκοψαν τα μαλλιά και την χαστούκιζαν, όταν αντιδρούσε.
Όταν γνώρισε τον "γαμπρό", ο οποίος ήταν νέγρος, η Βουλγάρα της είπε ότι θα έπρεπε να κάνει σεξ μαζί του. Η γυναίκα ωστόσο δεν δέχθηκε και οι Βούλγαροι την κτυπούσαν. Μετά την πήραν σε ένα διαμέρισμα, όπου βρίσκονταν τρεις άλλες κοπέλες και ένας Κύπριος ηλικιωμένος.
Την έβαλαν να υπογράψει ένα χαρτί, της είπαν ότι θα κάνει σεξ με άνδρες και της έδωσαν έναν τιμοκατάλογο. Τα χρήματα τα έπαιρνε προκαταβολικά και τα έδινε σε άλλο Βούλγαρο, ο οποίος δεν της έδωσε ποτέ τίποτε πίσω. Στο τέλος, μια μέρα, όταν πήρε τα σκουπίδια κάτω από το διαμέρισμα, κατάφερε να ξεφύγει και, με τη βοήθεια ενός πολίτη, να καταφύγει στην Αστυνομία.
Η κ. Σούπερμαν είπε ότι αυτή η ιστορία είναι μια από τις πολλές που παρουσιάζονται καθημερινά στην υπηρεσία της και αφορά την εμπορία προσώπων, το εύκολο κέρδος από την εκμετάλλευση προσώπου και τη δράση ξένων κυκλωμάτων στην Κύπρο, όπως Ρουμάνων, Βούλγαρων και άλλων που σχετίζονται με διασυνοριακό έγκλημα
Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι οι παράμετροι που συνθέτουν και επιτείνουν "αυτό το εγκληματικό φαινόμενο είναι γνωστές: φτώχεια, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, έλλειψη πραγματικών προοπτικών που δημιουργούν στρατιές υποψήφιων θυμάτων, τις οποίες εκμεταλλεύονται τα διεθνή κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπεια και υπόστασης".
"Η εμπορία προσώπων στην Κύπρο εμφανίζεται με δύο κύριες μορφές: τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία", τόνισε ο υπουργός. Η πολιτεία, πρόσθεσε, τα τελευταία τρεισήμισι περίπου χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της πάταξης αυτού του φαινομένου, "αν και αναγνωρίζουμε πως πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν".
Ανάμεσα σε αυτά, είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνη με τις διεθνείς συμβάσεις, η σύσταση της πολυθεματικής συντονιστικής ομάδας κατά της εμπορίας προσώπων, της οποίας προεδρεύει ο υπουργός Εσωτερικών ως Εθνικός Συντονιστής και η οποία έχει ως ρόλο την αναγνώριση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος και την επεξεργασία συγκεκριμένων λύσεων.
"Αν είναι για κάτι που είμαι απόλυτα βέβαιος", είπε ο κ. Συλικιώτης, "είναι πως για την πάταξη αυτού του εγκλήματος απαιτείται συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα".
Κάλεσε τα ΜΜΕ, αν θέλουν να χειρίζονται υπεύθυνα και συνετά "αυτή σας την εξουσία, τότε οφείλετε να ενεργείτε και ανάλογα, και πολύ περισσότερο σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως αυτό της πάταξης της εμπορίας προσώπων. Τότε οφείλετε να συμπορευτείτε μαζί μας σε ένα κοινό σκοπό: την καλλιέργεια, δηλαδή, ως συλλογικής συνείδησης και αντίληψης της κυπριακής κοινωνίας πως η εμπορία προσώπων αποτελεί απαράδεκτη και προσβλητική εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνεται ανεχτή".
Στην ομιλία της, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλα Καμιναρά, αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου στις δράσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις πολιτικές που εξελίσσονται.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.