Πώς θα σας φαινόταν να είχατε μια εικόνα του τι ακριβώς “βλέπει” ο εγκέφαλός σας όταν παρακολουθείτε τηλεόραση; Ερευνητές του UC Berkeley κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τέτοια οπτική αναπαράσταση διεξάγοντας πείραμα με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging).
Αρχικά, έδωσαν στους συμμετέχοντες του πειράματος να παρακολουθήσουν τυχαία αποσπάσματα video, καταγράφοντας κάθε φορά την αντίστοιχη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, μόλις ο υπολογιστής “έμαθε” τι είδους video ενεργοποιούν την κάθε δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι επιστήμονες παρείχαν στο πρόγραμμα 18 εκατομμύρια δευτερόλεπτα τυχαίων video στο YouTube. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video, το αποτέλεσμα ήταν το πρόγραμμα να δημιουργήσει μια “ταινία” με εικόνες του εγκεφάλου βασιζόμενη στα 100 πιο κοντινά clips στα πραγματικά.
Αν και προς το παρόν η μέθοδος λειτουργεί μόνο με πραγματικές εικόνες, μελλοντικός στόχος είναι η οπτική αναπαράσταση των ονείρων ή της μνήμης μας. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης εξαιτίας ατυχημάτων ή ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων με νευρολογικές διαταραχές. Μπορεί η ταινία “Inception” να παραμένει ακόμα μακρινός στόχος, όμως είναι κι αυτό ένα βήμα…
Anoixtomualos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.