• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

    Σε λίγο θα μας ζητάνε να κατεβάσουμε και τα παντελόνια




    Στο εσωτερικό η κρατικοδίαιτη διαπλοκή βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης από την λαϊκή κατακραυγή (και από αυτά που έρχονται στους δρόμους) και προσπαθεί να διασωθεί προτείνοντας κυβερνήσεις για την σωτηρία της καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Παπανδρέου ετοιμάζει τις βαλίτσες του στο Μαξίμου.
    Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς απομόνωσης με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται το έδαφος και για άλλα δεινά. Διαβάστε για παράδειγμα τι γράφει ο Economist:
    Με το κύρος της στην ευρωζώνη καταρρακωμένο, θα περίμενε κανείς από την Ελλάδα να αναζητήσει φιλίες πιο κοντά στη γειτονιά της. Δυστυχώς όμως, ούτε εκεί δεν είναι πια δημοφιλής.
    Η πιο απελπιστική περίπτωση είναι αυτή της …”Μακεδονίας” ( sic), που βρίσκεται σε κόντρα με την Ελλάδα από το 1991, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας της, (οι Έλληνες θεωρούν πως το όνομα της χώρας υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της βόρειας περιφέρειας της χώρας τους,  που επίσης ονομάζεται Μακεδονία).
    Με την διαμάχη αυτή να τους εμποδίζει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, οι “Μακεδόνες”( sic), ξεκίνησαν κάποιες επιθετικές κινήσεις, όπως είναι η τοποθέτηση ενός υπερμεγέθους αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που τον διεκδικούν αμφότερες οι πλευρές, στο κέντρο της πρωτεύουσας τους. Αυτό δεν βοήθησε καθόλου στο να «μαλακώσουν» οι διαθέσεις των Ελλήνων.
    Στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, η διχοτομημένη Κύπρος παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Τώρα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, πως η «παγωμένη» αυτή διαμάχη αρχίζει και πάλι να «λιώνει».
    Η κυπριακή κυβέρνηση, με την στήριξη της Ελλάδας, ζήτησε από μια αμερικανική εταιρία να ξεκινήσει την θαλάσσια εξόρυξη φυσικού αερίου στη νότια πλευρά της νήσου. Αυτό εξόργισε την Τουρκία, η οποία επιμένει πως τα όποια κέρδη θα πρέπει να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους. Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας έρευνας για αέριο, με την ελεγχόμενη από τους ίδιους κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου. Απέστειλε μάλιστα και ένα ερευνητικό σκάφος, με συνοδεία πολεμικών πλοίων, στην περιοχή. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να σιγοβράζουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σε σχέση με διάφορα μικροσκοπικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.
    Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί κάπως πιο φιλικές σχέσεις με την αλβανική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι όμως πολίτες των δυο χωρών δεν τα πάνε εξίσου καλά μεταξύ τους. Οι Αλβανοί αποτελούν το 60% του ενός εκατομμυρίου των ξένων της Ελλάδας. Αν και η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στους δρόμους, αλλά και στους χώρους εργασίας. Πολλοί Έλληνες δυσανασχετούν όταν τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας.
    Η μόνη σχετικά αρμονική σχέση της Ελλάδας, είναι με την γειτονική της Βουλγαρία, αν και η παρουσία κάποιων σλαβόφωνων εθνοτικών Βουλγάρων στην Βόρεια Ελλάδα δεν είναι χωρίς τριβές. Η Βουλγαρία, που είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, και που πλήττεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σίγουρα δεν αποτελεί και τον πιο χρήσιμο φίλο.
    Οι Έλληνες όμως δεν έχουν και πολλές επιλογές.
    Economist

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ