• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

    Καταρρέει η "Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών"




    Τι σημαίνει τελικά ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests εκτός από την Αγροτική που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τη Eurobank που ετοιμάζει κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας;
    Και τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Βενιζέλο να φουσκώνει σαν… παγώνι για το αποτέλεσμα;
    Πράγματι είναι ενθαρρυντικό ότι το τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές σ’ αυτή την κρίση και ασφαλώς θα ήταν πολύ δυσάρεστη εξέλιξη να «σκάσει» μια τράπεζα αυτή την περίοδο. Μήπως όμως, ξεχνούμε τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί από το κράτος τα τελευταία τρία χρόνια σε μετρητά και εγγυήσεις;
    Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα μυθώδες ποσό που ξεπερνά τα 100 δις ευρώ. Τόσα έδωσε η πολιτεία για να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως λέει.
    Θέλουμε δηλαδή να ξεχάσουμε ότι οι τράπεζες αυτές ανήκουν σε επιχειρηματίες; Στον κ.Λάτση, τον κ. Σάλλα και τους εφοπλιστές, τον Κωστόπουλο και ούτω κάθε εξής. Εκτός από την Αγροτική και το ΤΤ όλες οι άλλες τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν και εγγυοδοτήθηκαν από το κράτος για να μην καταρρεύσουν.
    Επίσης, μήπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την προηγούμενη δεκαετία οι τράπεζες αυτές που ζητούν βοήθεια από την πολιτεία είχαν την τελευταία δεκαετία κέρδη 41 δις ευρώ αν και φορολογήθηκαν με συντελεστή 17%; Το 2009 όπου ξεκίνησε η κρίση για όλους τους Έλληνες τα κέρδη των τραπεζών ήταν 6,1 δις ευρώ.
    Μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα 28 δις ευρώ τα έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνέχισαν οι πασόκοι με τα υπόλοιπα τεράστια ποσά. Άλλα δόθηκαν μετρητά, άλλα με ομόλογα, άλλα με εγγυήσεις για να μπορούν να δανείζονται, σημασία έχει ότι δόθηκαν απίστευτα δις για να μπορούν οι τραπεζίτες να επαίρονται που πέρασαν τα stress tests.
    Όμως, κάποια τραπεζικά πουλάκια μας λένε ότι εκτός από την Εθνική οι υπόλοιποι έκαναν κάθε μέρα το σταυρό τους για να τη βγάλουν καθαρή. Μια οι μεγαλοκαταθέτες που πήγαν Ελβετία, μια οι κακομοίρηδες με τις αποταμιεύσεις τους που τις έβαλαν στα σεντούκια, τα γκισέ των τραπεζών άδειασαν.
    Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για το σημερινό αδιέξοδο των τραπεζών φταίνε οι ίδιες κι όχι η κρίση. Για θυμηθείτε με πόση ευκολία όλοι οι τραπεζίτες έκαναν ανοίγματα στα Βαλκάνια. Για θυμηθείτε τα θαλασσοδάνεια που έδιναν και τους υπέροχους παράδεισους που υπόσχονταν στον κόσμο για να τους κάνουν πελάτες. Θυμηθείτε την περίοδο των παχιών αγελάδων που μας έπαιρναν προμήθεια ακόμη κι όταν… βήχαμε μέσα στην τράπεζα.
    Και φυσικά θυμηθείτε τις τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίων που έκαναν όλοι τους όταν το χρηματιστήριο έμοιαζε με καζίνο; Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;
    Και γιατί οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών όταν ήρθε η ώρα της κρίσης λούφαξαν και δεν έβγαζαν ευρώ από την τσέπη τους;
    Φανταστείτε ότι με πέντε – δέκα δις ευρώ θα μπορούσε το κράτος να εθνικοποιήσει όλες τις τράπεζες μαζί.
    Έρχεται λοιπόν τώρα ο κ. Βενιζέλος να πανηγυρίσει γιατί πέρασαν τα τεστ οι τράπεζες Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους». Τονίζει, ωστόσο, ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταπεξέρχεται. Έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια. Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών», καταλήγει.
    Ξέχασε να μας πει για την ενίσχυσή τους με κρατικά χρήματα. Όπως ξέχασε να μας πει πόσο έχει φορτώσει η κυβέρνησή του με ομόλογα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να μην εκτοξευτεί το χρέος.
    Έχουμε κατά καιρούς γράψει για την Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών αλλά και για την ανάγκη συγχωνεύσεων. Κι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, είναι μονόδρομος. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι κινήσεις συνενώσεων καθώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλο οι τράπεζες. Ειδικά αν αποφασιστεί ένα κούρεμα ομολόγων 20%-30% ή και περισσότερο. Αν δεν μαζευτούν, αν δεν πουλήσουν τις θυγατρικές τους κι αν εγκαταλείψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για… διεθνή καριέρα είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν.
    Σχόλιο ιστολογίου: Τελικά, αναρωτιέμαι: Μήπως υπάρχει κάποια παράγκα και στις τράπεζες; Γιατί πολύ παράξενο βρίσκω το γεγονός τη στιγμή που υποβαθμίζονται από τους Οίκους Αξιολόγησης, την ίδια στιγμή να περνάνε τα stress tests της Ευρώπης...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ