• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

    Τεχνητή «χειμερία νάρκη» βοηθά την ανάρρωση



    ΛΟΝΔΙΝΟ Η καλύτερη «συνταγή» για ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να μπαίνει ο εγκέφαλός τους στον... πάγο. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στην ολοένα και πιο μακρά λίστα ειδικών που πιστεύουν ότι η υποθερμία μπορεί να μειώσει τις εγκεφαλικές βλάβες σε χιλιάδες ασθενείς με εγκεφαλικό.

    Η συγκεκριμένη τεχνική η οποία εφαρμόζεται με χρήση παγωμένων ενδοφλέβιων ενέσεων καθώς και κρύων επιθεμάτων στο δέρμα, αφορά μείωση της θερμοκρασίας του σώματος στους 35 βαθμούς Κελσίου. Με τον τρόπο αυτόν προκαλείται μια κατάσταση «τεχνητής χειμερίας νάρκης» κατά την οποία επιβραδύνονται οι λειτουργίες του οργανισμού και έτσι οι ειδικοί κερδίζουν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τις βλάβες ενός εγκεφαλικού.

    Ο επικεφαλής της ομάδας από το Εδιμβούργο δρ Μάλκομ Μακλάοντ τόνισε ότι κάθε ημέρα 1.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου. Περίπου διπλάσιος αριθμός ασθενών με
    εγκεφαλικό επιβιώνει με σοβαρή αναπηρία. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η τεχνική μπορεί να βελτιώσει την έκβαση της κατάστασης για περισσότερουςαπό 40.000 ευρωπαίους ετησίως».
    Ο δρ Μακλάοντ βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με άλλους συναδέλφους του από 20 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να συζητήσουν τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής κλινικής δοκιμής με εφαρμογή υποθερμίας σε 1.500  ασθενείς με εγκεφαλικό.


    ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=380169&dt=25/01/2011

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ