• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

    2016: Η χρονιά της τρομοκρατίας

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle,

    το 2016 είναι μια χρονιά που άλλαξε την Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, στη Νίκαια και στο Βερολίνο, περισσότεροι έλεγχοι ασφαλείας, αυστηρότεροι νόμοι για την πάταξη της τρομοκρατίας, αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, αμέτρητες έφοδοι της αστυνομίας, μυστικές επιχειρήσεις εντοπισμού υπόπτων, ξενοφοβία, άνοδος του λαϊκισμού. Ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα στις χώρες του Δυτικού Κόσμου.
    Η καγκελάριος Μέρκελ μετά την επίθεση στο Βερολίνο επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι είναι επιτακτική η νομοθέτηση νέων μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν ασαφείς οι ακριβείς προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα ο δημόσιος διάλογος στη χώρα γύρω από θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών διεξάγεται σε έντονους τόνους.
    Οι αρμόδιες αρχές ζητούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελέγχων στα δίκτυα συγκοινωνιών. Ειδικότερα η αστυνομία καλεί για τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αναφορικά με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης με τεχνικά μέσα. Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παρακολούθησης με κάμερες δημόσιων χώρων προς αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών. Σε αυτό συμφωνεί και η γερμανική αστυνομία, η οποία ήδη έχει ενσωματώσει στις στολές των ειδικών μονάδων μικρές κάμερες προηγμένης τεχνολογίας.
    Σε δικαστικό επίπεδο, το κρατίδιο της Ρηνανίας-Bεστφαλίας εφαρμόζει ήδη σύντομες δικονομικές διαδικασίες για ξένους υπηκόους που κρίνονται ύποπτοι για σχετικά αδικήματα.
    Πολλοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ο φόβος δεν θα πρέπει να κυριεύσει τους απλούς πολίτες στην καθημερινότητά τους. «Η διάδοση του φόβου και του τρόμου είναι από τους κύριος στόχους των Ισλαμιστών. Βασικό κίνητρο των τρομοκρατών είναι να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια των δυτικών κοινωνιών σπέρνοντας τον πανικό. Αυτό δείχνει άλλωστε και η επιλογή της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Βερολίνου ως στόχο, αλλά και η μειωμένη κίνηση στο φετινό Οκτόμπερφεστ του Μονάχου, λόγω φόβου για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα».
    Και ενώ οι “ειδικοί” εφιστούν την προσοχή στην μη στοχοποίηση συλλήβδην των προσφύγων που έχουν καταφύγει κατακλύσει την Ευρώπη, αδιαφορούν, ή μάλλον “κάνουν τα στραβά μάτια”, στο γεγονός ότι κάποιοι από τους δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων είχαν φτάσει στην Ευρώπη με την προσφυγική ιδιότητα, λέγοντας ταυτόχρονα πως αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως βάση για αυθαίρετες γενικεύσεις και πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων, όπως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. «Η απαξίωση των ίδιων των προσφύγων είναι άλλωστε, και μέρος της στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους, που επιδιώκει να σπείρει το μίσος και τους διαχωρισμούς στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών».
    Το σίγουρο είναι πως το 2016 τελειώνει, αλλά το 2017 μόλις αρχίζει…

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ